Китай започна тестването на своята криптовалута

5
938

Централната банка на Китай въведе в оборот своята държавна криптовалута в четири големи града в рамките на експериментална програма. Това е първата стъпка към създаването на първата в сета система за електронно разплащане на голяма централна банка.

Тестовете на китайската цифрова валута се провежда в Шънджън, Суджоу, Чендун и Шунан.

Новата криптовалута засега няма официално име и е известна като DC/EP или „Цифрова валута/електронно плащане“. Тя има подобна на биткойна функционалност и не е анонимна, но Централната банка заяви, че ще осигури конфиденциалността на потребителите.

Според плановете на ЦБ на Китай, новата криптовалута ще замени част от паричната база на Китай и наличните пари в брой. Но няма да заменя банковите депозити и сметките на частните платформи за разплащане.

Пилотният проект засега е на експериментален етап, но всичко трябва да е готово за зимната Олимпиада-2022, която трябва да се проведе в Пекин. Засега не се предвижда масовото въвеждане на цифровата валута в цялата страна. Предвидени са места, където китайската криптовалута може да бъде обменяна с обикновени банкноти и някои магазини започнаха да я приемат като разплащателно средство.

Китай е далече напред от другите държави по въвеждането на цифрова валута. През последните няколко години използването на хартиени пари рязко се съкрати, а разплащанията чрез смартфони вече са повсеместни. Китайците масово използват WeChat Pay и Alipay на компанията Tencent Holdings Ltd., управлявана от Ant Financial Services Group, която е дъщерна компания на Alibaba Group Holding Ltd.

Въвеждането на държавна криптовалута има за цел тоталното спиране на прането на пари, както и за многократното ускоряване на транзакциите в китайската финансова система.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари