Китай започна тестовете на корабен боен лазер

3
721

Китайските военни започнаха изпитанията на корабна бойна лазерна инсталация. Уеб изданието Jane’s съобщи, че бойният лазер ще бъде използван от бреговата мобилна система за противовъздушна отбрана. Кратък репортаж за бойния лазер бе показан и от китайския телевизионен канал CCTV.

Към днешен ден с разработването на лазерно оръжие се занимават няколко държави. Интересът към бойните лазери е голям, понеже неговото основно преимущество е, че не се налага носенето на амуниции за него – излъчвателят може да стреля непрекъснато, докато има енергия за него. Освен това един изстрел с бойния лазер е няколко пъти по-евтин от цената на изстрела от артилерийско оръдие.

Китайският боен лазер от репортажа е инсталиран върху колесна платформа, съпровождана от още един агрегат – навярно подвижния генератор на електрическа енергия. Самата лазерна система освен основния излъчвателен модул е оборудвана и с уреди за измерване на разстоянието и съпровождане на целта.

Предполага се, че китайският боен лазер може да поразява въздушни цели на разстояние до 5 км. Изданието The Maritime Executive отбеляза, че лазерната инсталация на Китай напомня на американската LaWS, използвана в някои десантни кораби.

LaWS може да унищожава безпилотните летателни апарати и да заслепява различните системи за наблюдение и прицелване. Мощността на американския твърдотелен боен лазер е 33 KW.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
2 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
пипиБахти Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
пипи
пипи

А като има мъгла или дим?

Бахти
Бахти

Минават на халогени и готово. 🙂

пипи
пипи

Ти май не си карал в мъгла с халгени?