Вече са готови техническите детайли на този проект. Определени са датите на мисията и дори е избран астероид, който сега се намира на 100 милиона километра от Земята. По този начин Китай възнамерява да достави на планетата тонове скъпоценни метали и да спечели много.

Автор на този проект е Ли Минтао, известен с това, че пресметна траекторията на движение на междупланетната сонда Чанъе 2. Това е втората китайска автоматична междупланетна станция за изследване на Луната. В разработването на новия космически проект се използват най-добрите китайски научни ресурси.

Китай заяви, че не възнамерява да отстъпва от започналата надпревара за използване на наличните ресурси от близкия космос. Корабът-ловец на астероиди е планирано да бъде изведен в космоса през 2029 година. Трябва да се завърне с добива си през 2034 година.

Прилича на фантастика, но мисля, че може да се реализира“ – каза Ли Минтао. China Daily добавя, че корабът трябва да синхронизира скоростта си с астероида, да го прихване със специално устройство и да го вземе на буксир до Земята.

Ключовият момент е спускането на космическия гост на повърхността на Земята. За тази цел ще бъде разгърнат топлинен екран, който ще намали скоростта на астероида в плътните слоеве на атмосферата.

Ако всичко протече по план, корабът и астероидът трябва да се приземят в безлюдно място.

В рамките на тази мисия е набелязан астероид на разстояние 100 милиона километра от Земята. Неговият диаметър е 6,4 метра при тегло няколко стотици тона.

Всичко изглежда твърде опасно, но специалистите заявиха, че точно обратното: техните технологии могат да бъдат основата на ефикасна защита на Земята от опасни астероиди.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
2 Отговори на коментарите
8 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
9 Автори на коментарите
миньороАнти-МакИ ПSSDDКоментатор Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Станислав
Станислав

Китайците стават все по-силни.

Кольо
Кольо

Само да го побутнат да падне на парламента кат има задължително заседание на всичките депутати, примерно откриване на парламентарната година, или нещо друго и им правя евала на китайците.

Ратнемок
Ратнемок

Да попитам къде е свободата на словото? Имаше 3 градивни коментара и те са изтрити…

Анти-Мак
Анти-Мак

Питай Китайците, те са шампиони на тази тема. Никой не ноеерира силно коментари тук, осем ако си технически неграмотен и не минаваш проверката за ботове.

Иван
Иван

И като се “прецака” нещо, и като изпусне астероида, а той като падне на земата със свръх скорост, ще изтрепе динозаврите/нас.
Абе, светло технологично бъдеще.

Коментатор
Коментатор

Къде ще го доставят – Централ Парк или Таймс Скуеър?

SSDD
SSDD

Има толкова много време, съвсем спокойно, ако успеят да го докарат до достъпно място до земята или Марс да се извличат само ценните ресурси.
Я чрез копане или някой фантастичен метод и доставяни до определеноъо за целта място с товарни космически кораби

миньоро
миньоро

6 метра диаметър голямо копане ще пада

И П
И П

Доколкото си спомням, миналата година трябваше да кацнат чайконафти на Луната. Явно китайците са решили че могат по лесно да дакарат някой астероид от злато на земята отколкото хора на Луната.