fbpx
8.9 C
София

Китай иска да разшири системите си за влияние върху климата

Най-четени

Тези седмица китайското правителство обяви, че планира драстично да увеличи използването на технологии, които изкуствено променят времето.

Технологии за разсейване на облаци или системи, които могат да оказват влияние върху климата, за да предизвикат кондензация и валежи, съществуват от десетилетия и Китай често ги използва. Но сега CNN съобщава, че Китай иска да увеличи общия размер на тестовата си зона за модификация на времето до 5,5 милиона квадратни мили до 2025 г. – огромен ръст и площ, по-големи от цялата територия на Индия, което потенциално може да повлияе на околната среда в епичен мащаб и дори потенциално да предизвика конфликти с близките страни.

Един от най-забележителните факти е, че Китай и Индия споделят горещо оспорвана граница, заради която влязоха в тежки сблъсъци през тази година, предадоха от CNN по-рано. Селското стопанство в Индия разчита на мусоните, които вече до известна степен са станали непредсказуеми, предвид климатичните промени, които карат експертите в страната да се притесняват, че китай може да използва способността си да контролира дъжда и снеговалежите като оръжие за оказване на политически и военен натиск върху Индия.

„Липсата на подходяща координация на дейностите по модифициране на климата може да доведе до елиминиране на необходимите дъждове в съседни райони“, заключват изследователите от Националния тайвански университет в доклад от 2017 г., публикуван в Geoforum. Това се очертава като една от най-сериозните заплахи на съвременния свят, която потенциално може да доведе до масови сривове на икономиката, ресурсите, индустрията и живота на населението сред двете най-населени страни в света, а в бъдеще дори да прерасне като оръжие, използвано и срещу други вражески държави.

В миналото Китай е използвана технологиите си за повлияване на времето и климата, за да разсейва дъждовни облаци преди големи събития като Олимпийските игри през 2018 г. и някои политически срещи, така че въпросните събития да се състоят под ясно небе, съобщават от CNN.

Планирането разширяване на системите за управление на климата на Китай не означават, че нейните съседки могат да бъдат обект на военни атаки с повлияване на климата – това може да се превърне в международен конфликт, който едва ли ще бъде допуснат от световните сили.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини