Китай и Huawei представиха новия интернет протокол New IP

14
3311

Китай, Huawei и китайските мобилни оператори възнамеряват да променят най-ключовият аспект на Глобалната мрежа – базовият интернет протокол. Тази идея има редица плюсове, но предизвиква известно безпокойство.

В Международния съюз за далекосъобщенията (ITU) указаната по-горе група представи и внесе за одобрение новия интернет протокол New IP, който предлага по-ефективно адресиране и управление на мрежите в сравнение със сега съществуващия TCP/IP стандарт. Едновременно с това изглежда, че новият протокол има включени възможности, които позволяват на тоталитарните режими да налагат строга цензура и контрол на потребителите. В New IP е предвидена възможност за изключване на точно определени адреси, което ще даде възможност на операторите да изключват данните постъпващи към и от даден адрес, без да се налага използването на специални инструменти.

Първите тестове на новия интернет протокол New IP са планирани за началото на 2021 година.

Huawei от своя страна отбеляза, че New IP е предназначен да отговори на съвременните технически изисквания на бързо променящото се цифрово пространство, а не за осъществяването на някакъв въображаем контрол. Huawei заяви, че това обновяване на интернет протокола е жизнено важно за осигуряване на „холографско усещане“, както и за автономните робомобили. Китайският технологичен гигант добави, че технологията е открита за всички експерти и специалисти от целия свят.

Не се знае дали ITU ще одобри използването на New IP като стандарт, но и никой не задължава различните държави да използват новия интернет протокол.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари