Китай кацат на Луната догодина

0
52

Новинарската агенция Ксинхуа обяви официално на 31 юли, че Китай ще изпрати първия си безпилотен космически апарат до Луната през втората половина на 2013 година. Сондата ще се нарича Chang’e-3 – третата по ред изстреляна от Китайската национална космическа администрация и първата, която ще се опита да кацне на земния спътник.

Летателният апарат ще носи със себе си луноход и ще бъде изстрелян в Космоса от сателитния център за изстрелване на совалки Ксичанг в китайската провинция Сичуан. Chang’e-3 носи името на китайската богиня на луната и е третата от серията Chang’e. Първата беше изстреляна в Космоса през 2007, а втората през 2010 година.

Според плана, луноходът трябва да се приземи в участък от Луната наречен Sinus Irdum („Залив на дъги“) – долина от базалтова лава разположен на 44 градуса северна ширина. Продължителността на мисията ще бъде три месеца. Летателният апарат ще тежи 100 килограма и не просто ще остави лунохода на повърхността, но и ще му съдейства с инструменти, сред които астрономически телескоп с ултравиолетова камера. Китай твърдят, че това ще е първата лунна обсерватория в историята на човечеството.

Що се отнася до лунохода, той ще има шест колела, ще тежи 120 килограма и ще носи товар от 20 килограма. Машината се захранва от специален генератор, който ще й позволява да работи и през нощта. Луноходът ще може да предава видео в реално време, да анализира повърхността с помощта на радар и да събира и анализира почвени проби.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари