Китай обвини Cisco в шпионаж в полза на САЩ

0
14

След като най-големите китайски производители на мобилни устройства и мобилно оборудване Huawei и ZTE бяха обвинени в заплаха за националната сигурност на САЩ, китайските власти нанесоха ответен удар, който все още има само словесен характер, пише Engadget.

В няколко китайски издания се появиха публикации, в които корпорация Cisco е обвинена в шпионаж в полза на Съединените щати. Мрежовото оборудване на американската компания е разположено на цялата територия на Китай, а това позволява да се установи контрол почти над всяка мрежа в страната, поясняват авторите на статиите, като се позовават на данни на Националната китайската група за спешно реагиране при киберзаплахи.

Съобщава се, че повечето от атаките над информационните мрежи в Китай са дело на Съединените щати, а Cisco оказва помощ на американското правителство в организирането на подобни действия. Ето защо е взето решение за преход към оборудване на китайски производители. По-специално, местният оператор China Unicom вече постепенно се отказва от продуктите на Cisco.

Китайските медии съобщават също, че 72-ма членове на Конгреса на САЩ са акционери на Cisco, което им позволява да координират действията на компанията срещу Китай. В допълнение, приетият в страната „Патриотичен закон“ (Patriot Act) дава на правителството широки правомощия за надзор на местните компании, с цел гарантиране на националната сигурност, отбелязват авторите на публикациите.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари