Китай обвини Xiaomi и Tencent в незаконно събиране на потребителски данни

2
659

Xiaomi и Tencent непрекъснато са подозирани, че използват съмнителни методи за събиране на лични данни от западните страни. Но от началото на тази седмица към тези обвинения се присъединиха и китайските власти.

Двата технологични гиганта бяха обвинени в незаконно събиране на данни на територията на Китай. Властите ги квалифицираха като двете най-големи компании в страната, които незаконно събират личните данни на потребителите. Министерството на промишлеността, комуникациите и технологиите състави списък с приложенията, нарушаващи националните закони и събират и препродават потребителска информация.

В списъка с приложенията от подобен тип са включени Xiaomi Finance, Tencent QQ (месинджър), QQ Reading (платформа за четене на електронни книги), популярните агрегатори на новини 36Kr и Sohu News, приложението за куриерската служба FlashEX. Споменава се и корпорацията Sina Corp, на която принадлежи социалната мрежа Weibo.

Gizchina съобщи, че китайските регулаторни органи започват да предприемат по-решителни действия по отношение на приложенията, които не се грижат за конфиденциалността на потребителите. Миналия месец китайското правителство започна кампания за създаването на черен списък за блокиране на някои мобилни приложения. Регулаторът заяви, че с изучаването на непопулярните приложения се занимава независим орган.

От започването на тази инициатива създателите на над 8000 приложения самостоятелно са си признали, че са използвали съмнителни действия и вече съобщиха на властите, че са предприели необходимите мерки.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари