Финансовият директор на Huawei Менг Уанжоу е придружавана от служителите на Агенция за гранични служби (CBSA) по време на пристигането си на летището във Ванкувър Интернешънъл, на което е била арестувана по американска заповед, според изображение от видео, направено в Ричмънд, Британска Колумбия, Канада на 1-ви декември 2018 публикувано на 21 август 2019.

Посолството на Китай в Канада заяви в четвъртък, че двете страни изпитват големи затруднения в отношенията си и поиска от Отава освобождаване на финансовия директор на Huawei Technologies Co Ltd, Менг Уанджоу.

Отношенията не са никак добри, след като Менг беше задържана във Ванкувър миналия декември по американска заповед. Оттогава Китай обвини двама канадци в шпиониране и спря вноса на семена от рапица и месни продукти от Канада.

Канадският премиер Джъстин Трюдо в сряда заяви, че правителството му няма намерение да отстъпва в спора и ще защитава интересите на Канада.

В отговор на речта на Трюдо посолството каза пред Ройтерс, че Китай също ще отстоява своите интереси.

Китай се придържа към принципите за равенство между всички страни, без значение големи или малки са. Отношенията между Китай и Канада търпят сериозни затруднения и канадската държава знае много добре причината, посочва посолството в имейл.

Канада трябва незабавно да освободи г-жа Менг Уанжоу и да осигури безопасното ѝ завръщане в Китай, като върне двустранните ни отношения към правилния път, допълват от посолството.

Трюдо и министърът на външните работи на Канада Кристиа Фрийланд се срещнаха с американския държавен секретар Майк Помпео в Отава за преговори в четвъртък.

Помпео увери Трюдо, че американските служители работят за освобождаването на двамата канадски мъже.

„Моля имайте предвид, че нашият екип е фокусиран върху подпомагането на това тези двама канадци да бъдат освободени“ каза Помпео.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
bluewater
bluewater

Гоше какви двама мъже, от къде дойдоха? Нали: Китай същО ще отстоява своите интереси.

Бахти
Бахти

Тия полуидиоти са пътници – https://tradingeconomics.com/canada/external-debt
Но, разчитат на Big Brother, които са още по-големи пътници и от тях, само Китай да реши да претърпи загубите в глобалната икономика, като занули реднеците… 🙂 🙂 🙂

Kuzmanovv
Kuzmanovv

За съжаление ❗ няма да посмее. Нали всички са навързани като свински черва …

Kuzmanovv
Kuzmanovv

На Майк Помпео му дреме на шмайзера за двамата канадци ☺. А Канада да не са малки❔- сами да се оправят в 💩 дето се забъркаха с Huawei 😡.