fbpx
29.8 C
София

Китай обмисля как да унищожи сателитния интернет на Илон Мъск поради заплаха за националната сигурност

Най-четени

Изследователи от Пекинския институт за проследяване и телекомуникации към Силите за стратегическа поддръжка на Китайската народноосвободителна армия са публикували статия за необходимостта от разработване на технологии и средства за деактивиране и ако е необходимо, за физическо унищожаване на сателитите Starlink на Илон Мъск.

Според китайски експерти Starlink е система, която може не само да предава високоскоростен интернет по целия свят с ниско закъснение на сигнала, но и да се използва като оръжие.

Отбелязва се, че тези спътници са оборудвани с йонни двигатели, което им позволява да бъдат използвани като таран за унищожаване на други спътници. И тъй като спътниците на Мъск са в ниски орбити и се нуждаят от десетки хиляди, за да осигурят необходимото качество на комуникацията, няма смисъл да бъдат атакувани с ракети.

Ето защо КНР се нуждае от нова технология – за проследяване на сателитите Starlink, заснемане на тяхното оборудване и функционалност. Китайските експерти предлагат също така разработване на технологии и оборудване за твърдо унищожаване на спътници – с лазер и меко унищожаване – с помощта на хакерска атака.

Всичко това се дължи на потенциалната опасност, която системата Starlink представлява за сигурността на Китай, и на факта, че SpaceX е подписала договор с Пентагона за разработване на технология за проследяване на хиперзвукови ракети в земната атмосфера.

„Експертите смятат, че американските военни безпилотни летателни апарати и бойни самолети с ниско ниво на наблюдение ще могат да предават данни 100 пъти по-бързо чрез тази система. SpaceX също така подписа договор с Министерството на отбраната на САЩ за разработване на нови технологии на платформата Starlink. Той трябва да проследява хиперзвукови ракети в земната атмосфера“, се казва в статията на китайските учени.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
37 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини