fbpx
0.3 C
София

Китай оправда епидемията от COVID с бягането на един човек в парка

Най-четени

Рано сутринта на 16 август 41-годишен мъж в югозападната централна част на Китай, община Чунцин, станал и отишъл да тича покрай езеро в местен парк на открито. Това, което наистина се е случило по време на тази 35-минутна разходка, е предизвикало международна криза.

В доклада „Outbreak Reports: An Outbreak of SARS-CoV-2 Omicron Subvariant BA.2.76 in an Outdoor Park — Chongqing Municipality, China, August 2022“ пише:

Първият случай на коронавирусно заболяване през 2019 г. (COVID-19), заразен със субвариант BA.2.76 на SARS-CoV-2 Omicron, който е предизвикал местно предаване, е докладван в община Чунцин на 16 август 2022 г. В продължение на 35 минути Пациент нула е тичал покрай езеро в местен парк, без да носи маска. От 2836 души, потенциално изложени на въздействието на инфекцията по това време, 39 са дали положителен тест. Като цяло 38 от 39-те случая не са носили маска сутринта на 16 август. Всичките 39 случая не са били изложени на варианта преди положителния тест за нуклеинова киселина.

Някои учени се съмняват в изненадващия разказ на Китай.

Според Китайския център за контрол и превенция на заболяванията, по време на кратката си разходка немаскираният мъж е заразил 33-ма немаскирани посетители на парка и двама немаскирани служители. С коронавируса Омикрон, подвариант BA.2.76. 

Агенцията твърди, че предаването на инфекцията е станало при мимолетни срещи на открито, докато той е преминавал покрай хората по широка четири метра пътека. Много други хора са били заразени без близки срещи. Двадесет от 33-те заразени посетители на парка са се заразили просто като са посетили откритите зони на парка, през които бегачът е преминал преди това, включително входната врата. 

Междувременно двамата заразени работници бързо предали инфекцията на четирима други колеги, с което общият брой на заразените в парка достигнал 39.

За да подкрепи тези необичайни заключения, центърът се позовава на интервюта със заразени, записи от наблюдението на парка и генетични данни за SARS-CoV-2. 

Всичко това според съобщенията свързва случаите, но забележимо доказателствата отсъстват в доклада.

Твърденията в доклада, ако са точни, предполагат, че е необходима значителна актуализация на настоящото ни разбиране за рисковете от предаване на SARS-CoV-2. Въпреки че е известно, че е възможно предаване на вируса на открито, то се счита за много по-малко вероятно от предаването на закрито, където частиците на вируса могат да се задържат в застоялия въздух и да се натрупват в затворени помещения с течение на времето.

Засега експертите извън Китай не преразглеждат мнението си относно рисковете от предаване на вируса. Заради липсващите генетични данни в доклада и други съмнителни заключения.

Като се има предвид стриктната стратегия на Китай за „нулев COVID“, властите в Китай отхвърлят категорично възможността инфекциите да са част от неоткрито огнище в по-голямата общност.

Те наричат експозицията на тичащия “нулев пациент” единствената възможна експозиция“.

Твърди се, че генетичните данни свързват всички случаи заедно, което показва, че нулевият пациент е източникът на 39-те инфекции. По-конкретно, те съобщават, че 29 от 39-те случая са имали „точно същата генна секвенция като пациент нула”. При 5 случая към генната секвенция на пациент нула е било добавено място на мутация, а при останалите 5 случая не е било възможно да се направи секвенция поради неподходящи образци. 

Към доклада не са включени данни за секвенирането и не е ясно какво секвениране всъщност е извършено в подкрепа на техните твърдения.

Китай предлага и озадачаващо обяснение за това как нулевият пациент, който е бил на джогинг, изобщо се е заразил.

Мъжът предполагаемо се е заразил от неясно „излагане на заразена среда в авиокомпания“. Мъжът е предприел пътуване от Чунцин до северния град Хохот на 11 август и е отлетял обратно за Чунцин на 13 август – три дни преди джогинга. На борда на нито един от полетите не е имало известни случаи на SARS-CoV-2, които биха могли да обяснят заразяването на мъжа. 

Но самолетът, с който той се е връщал, е превозвал четирима положителни за SARS-CoV-2 пътници предния ден, на 12 август.

На 12 август четирима пътници от Тибет пътуват със самолет от Чунцин до Хохот и по-късно в Хохот дават положителни проби. Междувременно самолетът не е бил дезинфекциран след полета им, а мъжът от Чунцин се качил на следващия ден и седнал (на място 33К) близо до мястото, където са седели трима от заразените пътници (места 34А, 34С, 34Н). 

Не е ясно как мъжът е могъл да се зарази по този начин – не е известно, че вирусът SARS-CoV-2 се задържа във въздуха за толкова дълъг период от време. 

Предаването на инфекцията от заразени повърхности е рядкост. Освен това в доклада не се посочва, че други пътници на полета също са се заразили, включително хора, които действително са седели на същите места като пътниците от Тибет. Но нулевият пациент е бил заразен с BA.2.76, който е циркулирал в Тибет. Това води до заключението за връзка. 

Предишният полет с пътниците, за които се предполага, че са били източник на инфекцията, е дошъл от Чунцин. Това би могло да предполага загадъчно разпространение на BA.2.76 в Чунцин, а не само в Тибет, както се твърди в статията. 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини