fbpx
10.2 C
София

Китай отбелязва успех в технология за клониране на телета

Най-четени

Три „супер крави“, които могат да дават голямо количество мляко, са клонирани от китайски учени, съобщава китайската държавна медия Global Times. Тези животни ще намалят вноса на нови породи в страната.

Учени от Северозападния университет за селскостопански и горски науки и технологии „създали“ и отгледали три телета в Нинся-хуейския район. Животните произхождат от високопродуктивни крави от породата Холщайн Фризия, които идват от Холандия и могат да дадат 18 тона мляко годишно или 100 тона мляко през целия си живот.

Големи телета

Първото от новите телета се ражда на 30 декември. То е наистина голямо –  тежи 56,7 килограма, като е родено чрез цезарово сечение.

За да се получат трите нови телета, учените успяват да клонират 120 ембриона от клетките на кравите. След това тези ембриони се имплантират в сурогатни крави, само три от които се оказват плодовити. Джин Япинг, водещ учен на проекта, казва, че сега има амбициозни планове за новата технология.

„Ще са ни нужни две до три години, за да изградим стадо, състоящо се от над 1000 супер крави и това да бъде солидна основа за справяне с проблема на Китай да внася крави от други страни“, казва той.

Рядка порода

Изчислено е, че само пет от 10 хиляди крави в Китай могат да дадат 100 тона мляко през целия си живот. Джин обаче добавя, че тези животни често не успяват да доживеят много, а това затруднява и отглеждането им, и развъждането им. В момента Китай внася до 70% от кравите си и отбелязва ниски нива на отглеждане.

По-рано през 2022 г. екип от учени от Колежа по изкуствен интелект към Университета Нанкай в Китай разработи напълно автоматизиран метод за клониране на прасета. За първи път седем здрави клонирани прасенца са родени от сурогатна майка без човешка намеса по този метод.

През септември 2022 г. базираната в Пекин лаборатория Sinogene Biotechnology Co успя да клонира успешно арктически вълк на име Мая, достигайки висока точка в развитието и опазването на застрашени животински видове. Мая, която идва от арктическа тундра в канадските острови на кралица Елизабет, е създадена чрез същата техника, използвана за клонирането на овцата Доли – първият бозайник, създаден в Шотландия през 1996 г.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини