Китай отрече, че е замесен в атаките срещу Мицубиши

0
22

През настоящата седмица официални представители на китайската власт отхвърлиха твърденията, че Китай е замесен в кибернетичните атаки срещу най-големия японски доставчик в областта на отбраната – Mitsubishi Heavy Industries.

Според публикации в медиите, говорителят на министерството на външните работи на Китай – Хонг Леи, е отхвърлил предположенията, че атаките срещу Mitsubishi произлизат от Китай.

„Китайското правителство постоянно се противопоставя на дейностите, свързани с хакерски атаки. Закон, приет неотдавна ги забранява строго”, е казал говорителят пред репортери от Reuters, Associated Press и други водещи в света агенции и медии по време на редовния брифинг, провел се през миналата седмица в сряда (21 септември).

„Критиките, че Китай е инициирал кибернетична атака, са не просто безпочвени, те вървят срещу развитието на международното сътрудничество в областта на кибернетичната сигурност”, е казал още Хонг Леи.

Доказателствата, че Китай стои зад атаката са твърде неубедителни и се основават на предишни обвинения и по-точно – на атаките „Аврора”, които бяха насочени към Google и дузина други западни корпорации в края на 2009 г. и началото на 2010 г.

През настоящата седмица базираният в САЩ говорител на Мицубиши потвърди, че компанията е открила широкомащабно проникване, което е заразило със зловреден софтуер 45 сървъра и 38 персонални компютъра, намиращи се на няколко места в Япония – централният офис на компанията в Токио и фабрики и заводи на корпорацията, вкл. Kobe Shipyard & Machinery Works, Nagasaki Shipyard & Machinery Works и Nagoya Guidance & Propulsion System Works.

Атаките са били открити най-напред в средата на месец август през настоящата година, но компанията не ги е обявила публично.

Kobe Shipyard изгражда подводници и произвежда компоненти за строителство на ядрени електроцентрали. Nagasaki Shipyard произвежда ескортиращи кораби. Фабриката Nagoya произвежда направляеми ракети и ракетни двигатели. Това се съобщава от вестника, който се позовава на анонимни източници.

Mitsubishi Heavy Industries Ltd е най-големият в страната доставчик за отбраната. Компанията е спечелила в годината до миналия март 215 сделки на обща стойност $3,4 млрд. от японското министерство на отбраната, което представлява почти четвърт от бюджета на институцията за дадената година.

Mitsubishi работи в сътрудничество и с компании от американския отбранителен сектор, за които изпълнява поръчки.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари