Китай подготвя кацане на обратната страна на Луната

7
112

Китайската академия на науките съобщи, че до 2020 година ще изпрати спускаем апарат на обратната страна на Луната. В случай на успех, това ще бъде първото в историята на човечеството кацане на обратната страна.

 

Мисията се нарича „Чанъе-4“ и нейната основна цел е изучаване на геологическите условия на неизследваната част от Луната. Предполага се, че при „Чанъе-4“, както бе при „Чанъе-3“, ще се използва неголям луноход, който при предишната мисия се наричаше Юйту или „Нефритения заек“. В близко бъдеще се предвижда на обратната страна на Луната да бъде построен съвременен телескоп за изследване на Вселената, който няма да бъде смущаван от земните радиосигнали. Счита се, че това място е идеално за построяване на космическа обсерватория.

 

През месец август тази година се появи информация, за успешните наземни тестове на силовата част на ракетата-носител „Чжанчжен-5„, работата по която продължава и която ще се използва за космическата програма на Китай „Чанъе“ за изследване и усвояване на Луната. Ракетата-носител „Чжанчжен-5 може да изведе в космоса 14 тона полезен товар.

През 2017 година Китай ще се опита да достави лунен грунт на Земята и ако успее, ще стане третата страна след САЩ и СССР, доставила лунни образци на Земята.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Azhen
Azhen

Не само на обратната страна , а на луната като цяло ! Никой не е стъпвал там още пълни глупости са.

I love anime
I love anime

Само да не открият Оптимус и другите автоботи там 😀

1Force1
1Force1

Деца, ако не на години, поне между ушите. Впрочем комшийските деца, момиче на почти 11 и момче на 6, са по-умни от вас.

sten90
sten90

Имате предвид двамата юнаци по-горе ли? Вторият поне е забавен. 🙂

Azhen
Azhen

Те хората дълго време си мислех че земята е плоска ама.Някои хора са с толкова втълпени знания че отказват да се съмняват или да задават въпроси.

Dave
Dave

Отиди в която и да е обсерватория в България и им кажи да ти покажат нещата които са оставени на луната от хората. Виждат се от земята с телескоп…

sten90
sten90

На въпросите, които конспираторите си задават е отговаряно, отговаряно, отговаряно… За почти всичко е достатъчен курса по физика за до 12 клас. Останалото са изсмукани от пръстите неща като на един мой приятел, който твърдеше, че понеже той не можел например да стигне до Пловдив с колело, значи това е изобщо невъзможно. 🙂