fbpx
1.4 C
София

Китай показа ново оръжие, което изстрелва рояк от дронове срещу врага

Най-четени

На китайско оръжейно изложение беше демонстрирана установка за дронове, която ги изстрелва в рояк. На събитието в Чжухай бе представенa неназована оръжейна система, снабдена с пускова установка, която може да носи до 18 дрона.

Кадри от машината, произведена от China Ordnance Equipment Group (COEG), бяха показани по китайски държавен телевизионен канал. Също така държавната компания COEG твърди, че това е първият път, в който конструкцията е показана на публичен пазар.

Предполага се, че оръжието е проектирано така, че да бъде изключително мобилно и да може да покрива терена бързо и пъргаво.

В пусковата установка се намират отделни контейнери за изстрелване на всеки от отделните дронове. Смята се, че могат да работят в режим, подобен на този в иранските дронове „камикадзе“, използвани от Русия на фронтовата линия в Украйна.

Тези безпилотни летателни апарати, съобщава Warzone, обаче могат да се използват не само в атакуващ смисъл. Те са подходящ метод за събиране на разузнавателна информация. Освен за разузнаване и оценка на щетите, могат да се ползват за прецизни удари. 

Ако се използват в групи – за пълноценни клъстерни атаки.

Телевизионният канал обясни, че оръжието би било идеално за удари срещу сухопътен персонал, леки превозни средства, по-прости укрепления и отделни цели с висока стойност, като например радарни структури. Смесица от дронове, заредени с различни полезни товари, от бойни глави до мерки за наблюдение, заглушаване и други, би била идеална за използване роячната способност срещу по-сложни групи от цели.

Върху носа на дрона, който е показан, може да се види и група сензори. 

Тя ще осигурява дистанционно видеозахранване за разузнаване и насочване. На кадрите се виждат два от неидентифицираните боеприпаси или техни макети, които тази система ще може да изстрелва. Единият е изложен с разперени крила до превозното средство, а другият излиза от вътрешността на тръбата за изстрелване с прибрани крила.

Ударите с безпилотни самолети стават все по-значим аспект на съвременната война.

В Украйна безпилотни летателни апарати се спускат над столицата на страната Киев, въпреки че тя е далеч зад фронтовата линия на бойните действия. В същото време по-големи оръжия като безпилотните самолети Reaper се използват от НАТО от години на места като Сирия и Афганистан.

Заедно тези видове оръжия демонстрират променящото се лице на бойните действия, в които технологиите играят все по-голяма, а може би и по-ужасяваща роля.

Сравнени например с израелския комплекс Mini Harpy, произведен от IAI, или с американския Switchblade, произведен от AeroVironment, дроновете от клипа имат сходни физически характеристики. Тесният корпус, изскачащите крила и V-образната опашка изглежда в някаква степен са заимствани от тези конструкции. Този вид сгъваемо основно крило е сравнително често срещана конфигурация за дронове с такова изстрелване. Това до някаква степен може да ни подскаже как би оперирала системата COEG в битка.

Вижте кадри с Mini Harpy:


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини