През следващата година Китай планира да започне да извежда в орбита своята голяма космическа станция, която трябва да стане готова за използване до края на 2022 година. А сега Китай предложи на всички държави-членки на ООН съвместното използване на новата орбитална станция.

Китай официално покани всички държави на ООН за съвместно използване на Китайската космическа станция (CSS). Китайското правителство предлага в бъдещата работа да се използва приетият преди 50 години Договор за космоса, в който изрично се казва, че изследването на космоса трябва да става само с мирни цели.

„Китайската космическа станция принадлежи не само на Китай, а и на целия свят“ – заяви Ши Жонгджун (Shi Zhongjun), представителят на Китай пред международните организации. „Всички държави, независимо от тяхната големина и ниво на развитие могат да участват в програмата при еднакви условия„.

Китай специално отбеляза, че на развиващите се страни ще обръща особено внимание.

Предвиждат се три варианта за използването на новата космическа станция. Самостоятелни научни експерименти във и извън станцията, както и съвместни изследвания с китайската космическа агенция.

Освен държави, в тази програма могат да участват институти, университети, частни компании и обществени организации. Заявките за участие ще се приемат до 31 август тази година.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари