Китай праща астронавти до своята космическа лаборатория

2
29

Китайската космическа агенция планира да изпрати за първи път хора до своята космическа станция. Това ще стане още този месец, а астронавтите ще бъдат точно трима, съобщи Space.com.

Според китайските медии, мисията е планирана за средата на юни, което означава, че остават броени дни до самия полет.

Китайските астронавти ще излетят с помощта на космическата капсула Shenzhou 9, която трябва да бъде изведена в орбита от ракета Long March 2F. След това капсулата ще се насочи към космическата лаборатория, която сега се състои от само един модул, който в момента е без екипаж и обикаля около Земята от миналата година.

Астронавтите от Shenzhou 9 ще трябва да се скачат със своята космическа лаборатория. Ако мисията мине успешно това ще е голям успех за китайската космическа програма, защото ще бъде доказано, че тя е способна да праща хора до космически станции и други обекти в космоса.

Предстоящата мисия ще маркира четвъртото изпращане на кораб с китайски астронавти в космоса сред старта на местната космическа програма. Първият астронавт на Китай в космоса беше Янг Ливей, който осъществи полета си през 2003 година чрез капсулата Shenzhou 5.

Китай е третата страна в света, която може да праща хора в космоса. Другите две са Русия и САЩ.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари