Китай представи своята операционна система COS

8
59

Китайските програмисти и разработчици представиха операционната система COS (Chinese Operating System), която със сигурност ще разклати превъзходството на местния пазар на конкуренцията от страна на Android и iOS, а напълно е възможно да се противопостави и на Windows Phone. Новата операционна система е базирана на Linux и е предназначена за инсталиране в десктоп-компютри, телевизори, таблети, смартфони и друга компютърна техника.

Китайците вече опитваха в миналото да разработят независима програмна платформа, получила името OPhone, но опитът не може да бъде наречен успешен. COS е отворена операционна система и е характерна с високото качество на локализацията, с усъвършенстваната си технология за разпознаване на човешка реч, подобрена поддръжка на китайските онлайн-услуги и други.

Разработката на COS става с поддръжката на държавната компания Shanghai Liantong, както и с помощта на ISCAS – института за програмно осигуряване при Китайската академия на науките. По време на презентацията е демонстрирана работата на новата операционна система COS на  HTC One и HTC Butterfly S, но дали тя ще бъде официално включена в бъдещите проекти на тези производители засега е неизвестно. Мнозина считат, че външно, националната операционна система на Китай много прилича на Android с обкръжението Sense 5.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари