Китай премахна от своето уеб пространство всички серии на „Южен парк“

12
680

Сериалът Саут Парк е в немилост в Китай след излизането на епизода „Бандата в Китай“ (Band in China) – това е вторият епизод на 23-тия сезон, който засяга една остра и болезнена тема – че Холивуд се гъне пред китайските правила за цензура, само и само филмът да бъде одобрен за показване в Китай. В противен случай ще бъдат изгубени стотици милиони долари, които обикновените китайци плащат, за да гледат въпросния филм.

Това са неписани правила. Холивудските студия никога не са казвали, че се прекланят пред китайската цензура. Но в този епизод Стен направи тайното явно като каза: „Сега и аз знам какво чувстват холивудските сценаристи„.

В отговор Китай изтри от своето уеб пространство всички епизоди на Саут Парк, като по този начин потвърди думите на Стен.

Във въпросния епизод Ранди отива в Китай с надеждата да разшири своя бизнес с марихуана. Той попада в затворнически лагер, където се среща с други персонажи от анимационните филми на Дисни и Марвел, и по-конкретно, с Мечо Пух (Winnie the Pooh). А това е директно нарушаване на забраната на китайското правителство за показване на филми и изображения за Мечо Пух. Тези репресии започнаха през 2017 година след като критиците сравниха Си Цзин Пин с Пух от филма „Кристофър Робин“.

И още, в този явно особен епизод Пух умира вместо Кени.

Тази серия излезе на фона на възникналото напрежение в Хонконг и явно американските развлекателни гиганти не са могли да се ориентират в променливите правила на китайската цензура. Те се движат сякаш по съвсем тънко острие и внимават да не направят нещо, което би разсърдило Китай.

Проблемът е сериозен. Blizzard например, съвсем наскоро блокира геймърския акаунт на професионалния играч Hearthstone, който изрази солидарност с протестиращите в Хонконг. Компанията Blizzard веднага поднесе извинения на китайския народ в своя корпоративен акаунт в китайската социална мрежа Weibo. Вече се достига до крайности: по този повод вчера неголяма група служители на Blizzard организира уличен протест до статуята на воина орк.

Другите студия се опитват по всички възможни начини да угодят на този своеобразен „Голям брат“. Римейкът на филма „Мулан“ на Дисни стана център на ожесточени спорове през месец август тази година, когато водещата актриса Кристал Лю Ифей подкрепи във Weibo полицията на Хонконг. Малко след това протестиращите призоваха за бойкот на филма. В отговор на всичко това китайските власти организираха контрапропаганда в поддръжка на филма и го представи като древен прокитайски държавен символ.

Този проблем засяга не само медийната индустрия. Дори и НБА се принуди да поднесе официални извинения на Китай, понеже след изказването на мениджъра на „Хюстън Рокетс“ в поддръжка на протестиращите в Хонконг, без малко да се провали договорът за показване на директните предавания на баскетболните срещи в Китай. Цената на този контракт е $4 милиарда.

А днешната ситуация отново привлече вниманието към интернет цензурата в Китай. Редица анализатори са на мнение, че по този начин ще се провери колко може да издържи Великата китайска защитна стена.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
6 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Анонимен
Анонимен

Властта в Китай трябва да падне.

Apofis
Apofis

Не! Дълбоката държава в гейсащ трябва да изчезне от лицето на земята!

Капитализъм
Капитализъм

В комунистическа Куба може да си смениш пола безплатно. Там правят гейпаради постоянно. Най-големите защитници на гей културата са марксистките общества. Не случайно това се нарича „културен марксизъм“.

FreeMind
FreeMind

Само така! Да махнат и Family Guy и Simpsons, стига с това юдомасонско плакнене на мозъци!!!

dsaa
dsaa

Същност създателя на Family Guy (Set MacFarlane) го обвиняваха в анти семитизъм, малко трудно да е „юдомасон“.

AxOx
AxOx

„Ранди отива в Китай с надеждата да разшири своя бизнес с марихуана“ – ами това е достатъчно за да се чувствам щастлив, че филма е изтрит.
Ранди се среща с детски герои .. тааа само така с изтриването, че нещо филмите само изроди и пристъпници се издигат на пиедестал. Виж филмите с Джокър и лудата му приятелка, която също има нов собствен филм.
Даже и в САЩ казаха, че не можеш да правиш филм за психиатричен убиец и да му симпатизираш. Това не е нормално и води до психологични отклонения при новото поколение (и не само).

Ohoh
Ohoh

Наказания само заради симпатия към нещо?! Държат се вече като малки деца.
Добре че този не са го оприличили на пиле, че щяха да изколят пилетата в цялата страна…

Technical
Technical

Китайците и повечето азиатци са големи комплексари. Си Дзинпин мисли, че много прилича на Мечо Пух, но повече прилича на тъпанар. Черните също много лесно се обиждат, но едновременно с това и се гордеят, че са черни. Бялата раса може да търпи критика и хумор, а жълтите и черните не могат, защото са слабаци. Мюсюлманите пък директно трепят хора, ако някой критикува измисления им бог и пророка му, който е крал камили и се е женил за малолетни деца.

Technical
Technical

Русия, Северна Корея, Китай, Мианмар, Виетнам, Камбоджа, Казахстан, Узбекистан, Афганистан, Туркменистан, Иран, Ирак, Индия, Пакистан, Бангладеш…диктатури с цензура. Май само Япония и Южна Корея са цивилизовани. Азиатците като цяло не могат да говорят свободно срещу тираните си и нямат нормални държави.

Капитализъм
Капитализъм

Това не пречи на един тон деца на комунисти да искат евразийския камшик и тук.

ллл
ллл

Всичко де що иде от Азия е боклук. Дори и японците и южнокорейците за да стигнат до това си ниво са минали през доста противоречиви действия и цялостно не смятам, че са достойни да се нарекат нормални държави.

Technical
Technical

И още нещо: чипсът „Пом-беър“ накърнява ли достойнството на китайския президент?