Китай привика големите tech компании заради Huawei – предупреди ги за последствията

28
4172

Миналата седмица в Китай са призовани глобалните технологични компании за провеждане на важни разговори. Причината разбира се са забраните, които САЩ наложи на Huawei. Информацията е на Ройтерс от двама души, които са запознати с материята.

Вкарването на Huawei, най-големият производител на мрежово оборудване за телекомуникации, в черния списък, забрани на редица щатски компании да доставят продукти и услуги. От Вашингтон определиха това като мярка в името на националната сигурност. Всичко ескалира към търговска война.

След това в Пекин решиха да направят свой списък с неблагонадеждни чужди предприятия. Заговори се и за намаляване на продажбите на редкоземни елементи за САЩ.

Човек от Microsoft е разкрил, че разговорите с китайското правителство не са били директна заплаха. Станало е ясно обаче, че спазването на щатските забрани ще доведе до много усложнения за целия сектор.

Компанията е призована да не прави лекомислени ходове преди ситуацията да бъде разбрана напълно. Използван е много помирителен тон.

От Microsoft отказват официален коментар.

The New York Times първи докладва за срещите, които са водени от Комисията за национално развитие и реформи (NDRC). Тяхната информация също сочи, че големите технологични играчи са повикани и са предупредени да не спазват щатските забрани за продажба. В противен случай има голяма вероятност те да се изправят пред тежки последствия.

От NDRC също не са отговорили на поканата на Ройтерс за коментар.

28
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
24 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
memer
memer

Какво ще направи Китай?
Ще ги забрани за втори път?

Оня
Оня

Ще обложи с вътрешно мито, стоките, които ще се изнасят за САЩ и всички, които са приели да им играят по свирката.
А това за вътрешноземните елементи, ще намали в пъти производството на хард дискове и чипове където и да е по света.

Мисля че ти отговорих !

pix3l
pix3l

Без китайци можем, без САЩ – не. Много ми е интересно, какво ще стане след като изтече 90-дневната отсрочка на забраната.

иБаси
иБаси

Само идиотите не могат без ФАЩ, нормалните хора могат.
Русия + Китай = ФАЩ down. Перчема ще го разбере по трудния начин, както и до сега не е разбрал след фалита му на 1000 негови компании, че държава не се управлява като фирма. Слагам си поредната порция пуканки… 🙂

Мирослав
Мирослав

Вие навсякъде пришивате към Китай и Русия. Китай има много по-силни зависимости с Европа отколкото с Русия. Вадите дивиденти със затворени очи.

pix3l
pix3l

Те от кое време се мъчат да изпреварят САЩ, ама нейсе, нямат капацитета да стигнат до върха. Китайците са прости, а рашъните са още по-прости, как точно ще стане това САЩ down? 😀

Мирослав
Мирослав

Китай са изпреварили САЩ по перспектива за развитие на икономиката. Друг е въпросът, че в Китай модела на управление е авторитарен. Но пък САЩ е управлявана от 2% свръх богати. Така, че всяко общество или държава си има своите преимущества и недостатъци.

Оня
Оня

Изпревариха ги. Точно заради това е войната, икономическата и тя няма да бъде спечелена от САЩ, ако китай отвърнат със същата икономическа жестокост !

жик-так
жик-так

такааа лии, а провери всяко нещо около теб от химикалка до монитор и всяка деболиика дали не пише made in china. Същото е и в Америка, ако китайците спрат износа към тях, ще цъфнат и вържат.

pix3l
pix3l

То всеки може да ти направи химикалка и монитор, като му кажеш как. Като спрат износа, заводите ще се преместят в някоя друга държава с беден народ и производството ще продължи.

Моролюбъ Бенатовски
Моролюбъ Бенатовски

Еми, тук си прав, което си е си е! Но кой ги би по главите да си изнасят цялото производство в Китай. Да се закриват заводи в Америка и да се отварят нови такива при китайците. Лакомията за печалба, а китайците просто даваха евтина работа ръка за /срещу скъп Ноу-хау. Кон за кокошка, както се казва, сега няма връщане назад. Кой каквото си е надробил, това ще сърба, включително и американците.

pix3l
pix3l

Така всеки печели – китайците не стоят гладни, американците печелят пари, а ти купуваш по-евтино. Колко know-how споделят, само те си знаят.

Мангалата
Мангалата

Пикселизиран швестер, ми те заводите са китайски бе, къде да си ги местят. Гледай си бългейскарката кочина и ни мисли за Китай, щото ние и една химикалка вече не можем да направим, па макар и да знаем как.

pix3l
pix3l

Манго, ти си толкова прост, че сигурно и тоалетната у вас не можеш да намериш без указатели, къде си тръгнал технологии да обсъждаш? 😀

Lordoff
Lordoff

Ще цъфнат и вържат, съгласен съм, но китайците! Те са на зор, защото икономиката им се основава на износа. Иначе до сега да са пречупили целия свят под краката си. Впрочем почнаха да го правят, имат успех в много региони, включително и европа. Та от това следва и наглед нелогичната политика на Тръмп.

favr
favr

„Без китайци можем, без САЩ – не“ … кои сте вие дето не можете без сащ… ти и останалите ти никове ли ?

pix3l
pix3l

Аз и всеки, който оценява приносът им в технологичното развитие. Естествено, хора като теб няма как да го разберат, но IT света се върти около САЩ.

Мангалата
Мангалата

Пикселизиран швестер, то и БГ има принос към технологичното развитие, Браун-газ, бащата на копутера, бащата на електронния часовник са с бг корени, ма виж ни къде сме.

Мангалата
Мангалата

Също така да добавя, защо точно фащ… заради парите. Само фащ може да печата цветни хартишки които целия свят иска, за да може да си купи петрол от подчинени саудити. Съответно само фащ могат да правят огромни рискови инвестиции без да се притесняват че ще загубят хартишките, щото целия останал свят плаща. Е някой от инвестициите успяват.
Бил съм във фащ, не се преработват много, обаче кинчи има.

Оня
Оня

голем смешник…
А от къде силиций за чипове в достатъчни количества и материали за магнитни глави за хард дискове?

Ти ли ще плащаш цени за мегабайт като преди 10 години за чисто нов диск?

azazaz
azazaz

Без Китаи не можем,и маи ще е много по добре без сащ

Пенчо
Пенчо

Добре де, тия дето могат без САЩ да спрат да ползват интернет да видим дали ще могат да си ръсят глупостите и дали на нас ще ни стане зле. Много сте смешни, можели без сащ пък купуват стоки и ги ползват за да пишат че можели без тях…

Кьорав кон
Кьорав кон

Аз лично не харесвам нито китай нито сащ! Като Българин и европеец, мен ме интересува повече благосъстоянието на континента, на който се намирам. Казвал съм и преди – тази търговска война може да бръкне и в нашите джобове, в зависимост в кой сектор работите. Не се оставяйте така да ви манипулират. Дават ви 2 враждуващи страни и вие – хоп, вземате някоя от двете страни вместо да потърсите алтернатива. Е за това българите не можем да сме единни, защото винаги избираме между 2 страни а така се настройваме сами срещу сънародниците си. Пикайте и на сащ и на китай, гледайте… Виж още »

Ипип
Ипип

Тежките последствия с които влаши Китай могат да бъдат само за Китай. Достатъчно е щатскшге фирми да почнат да се изнасят към Индия ипи Виетнам. Това е все едно магазинера в кварталния плод и зеленчук да почне да заплашва клиентите си с тежки последствия.

Никола
Никола

Нека се изнесат, когато сметнете целия разход за строежа на нови заводи, поточни линии, наемането на нов персонал и уреждането на хиляди документации относно откриването на производствена линия в дадена държава тогава може би няма да говорите врели-некипели. То ако беше така лесно, отдавна да са го направили вместо над 25 години на всяка втора технологична и нетехнологична вещ да пише „Made in China“.

bluewater
bluewater

И дали 1 китаец е = на 1 индиец като производителност?

Мангалата
Мангалата

И по важното е дали 1 китаец = 1 индиец като акъл. Щото в китай яко се учи.

Веселин Бенев
Веселин Бенев

Тръмп ако не си оправи манталитета, ще трябва всички да ставаме китайци, или ще стане както през средновековието.