Китай прие нов закон за криптирането

5
1314

Китай при нов закон за криптографията, регламентиращ как технологията ще се използва от правителството, бизнеса и физическите лица, след като влезе в сила на 1 януари 2020 г.

Новият закон класифицира криптографията на три различни типа – основна, обща и търговска криптография. Основната и обща криптография, които ще се управляват от властите в тази област, ще се използва за защита на поверителната информация на Китай, като например държавните тайни.

Съгласно закона, поверителната информация на държавата, изпращана по кабелни и безжични комуникации, както и информационните системи, които съхраняват и третират тази информация, трябва да използват core и обща криптография за своята криптирана връзка и сертифициране за сигурност.

Търговската криптография, от друга страна, е защита на информация, която не е поверителна и тази технология може да бъде използвана от граждани, юридически лица и предприятия в съответствие с китайските закони.

Криптографията

Новият закон на Китай също ще изисква институциите, работещи по криптография, да трябва да създадат „системи за управление“, за да гарантират сигурността на тяхното криптиране. Тези мениджъри няма да могат да поискат от частни програмисти за криптиране да прехвърлят техния изходен код или друга патентова информация, но всички бизнес тайни, които получават, ще трябва да бъдат поверителни.

Чрез приемането на закон за криптографията, Китай позволява и насърчава използването и развитието на криптирането. Разработването, продажбите и употребата на криптиране обаче „не трябва да навреди на държавната сигурност и обществените интереси.“

Онези, които не съобщят за рисковете за сигурността, които срещнат, ще бъдат санкционирани, както и всеки, който предоставя криптографски системи за продажба, които „не са проверени автентично“. Съществуващите в Китай закони за киберсигурност вече наказват използването на криптиране по всякакъв начин, който може да застраши държавата, а новият закон включва подобни разпоредби.

В епохата, в която предприятията могат да станат обект на кражба на чувствителна информация от хакери по различни начини, новият китайски закон за криптография може да се окаже в помощ на китайския бизне да се защити онлайн.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари