Китай прие нов закон за криптирането

5
1171

Китай при нов закон за криптографията, регламентиращ как технологията ще се използва от правителството, бизнеса и физическите лица, след като влезе в сила на 1 януари 2020 г.

Новият закон класифицира криптографията на три различни типа – основна, обща и търговска криптография. Основната и обща криптография, които ще се управляват от властите в тази област, ще се използва за защита на поверителната информация на Китай, като например държавните тайни.

Съгласно закона, поверителната информация на държавата, изпращана по кабелни и безжични комуникации, както и информационните системи, които съхраняват и третират тази информация, трябва да използват core и обща криптография за своята криптирана връзка и сертифициране за сигурност.

Търговската криптография, от друга страна, е защита на информация, която не е поверителна и тази технология може да бъде използвана от граждани, юридически лица и предприятия в съответствие с китайските закони.

Криптографията

Новият закон на Китай също ще изисква институциите, работещи по криптография, да трябва да създадат „системи за управление“, за да гарантират сигурността на тяхното криптиране. Тези мениджъри няма да могат да поискат от частни програмисти за криптиране да прехвърлят техния изходен код или друга патентова информация, но всички бизнес тайни, които получават, ще трябва да бъдат поверителни.

Чрез приемането на закон за криптографията, Китай позволява и насърчава използването и развитието на криптирането. Разработването, продажбите и употребата на криптиране обаче „не трябва да навреди на държавната сигурност и обществените интереси.“

Онези, които не съобщят за рисковете за сигурността, които срещнат, ще бъдат санкционирани, както и всеки, който предоставя криптографски системи за продажба, които „не са проверени автентично“. Съществуващите в Китай закони за киберсигурност вече наказват използването на криптиране по всякакъв начин, който може да застраши държавата, а новият закон включва подобни разпоредби.

В епохата, в която предприятията могат да станат обект на кражба на чувствителна информация от хакери по различни начини, новият китайски закон за криптография може да се окаже в помощ на китайския бизне да се защити онлайн.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ратнемок
Ратнемок

Какво значи „ядрена криптография“?

jojopara
jojopara

Може би на английски е било nucleous и е преведено така.

киосйндфиксдф
киосйндфиксдф

може и да е било „core cryptography“ ама тука циганите управляващи сайта не позволяват да има и една латинска дума така че всичко ще превежда така и Windows 10 става Прозорци Десет … даже и числата са забранени за ползване

Lowcow
Lowcow

Hahaha

Тахтун
Тахтун

От днес при братята руснаци влиза законът за защита на Рунета ! Честито, скоро и по другите ширини!