fbpx
7.8 C
София

Китай призна за съществуването на киберзвено в армията си

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Китай
официално призна това, което мнозина знаеха от няколко години – в народната армия на Поднебесната има специално звено, което осъществява атаки към мрежите на чужди държави. Това става ясно от последното издание на енциклопедията, издавана от местното военно министерство „Наука на военната стратегия“, съобщават от cnews.ru.

Както информира изданието, кибер секциите в Народната китайска армия са две. Едното се води на отчет към армейските сили на страната, другото е част от разузнаването, а освен това се споменава съществуването на външни групировки.

„Те за първи път ни казват буквално следното: „Да, ние разполагаме със сили, които се занимават с провеждането на кибер атаки в онлайн пространството“, коментира за The Daily Beast Джо Макрейнолдс от американската компания Defense Group. Припомняме, че досега Пекин настойчиво опровергаваше всякакви спекулации, че държавата разполага с ведомствени хакери. Любопитното е, че изданието на енциклопедията е от декември 2013 г., но превода на изданието е бил осъществен едва в края на миналата година от американски експерти. Не е известно, дали появата на тази информация е свързана с разкритията на бившия сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън, които датират именно от 2013 г. Според тях стана ясно, че американското правителство е осъществявало безпрецедентен по размерите си контрол над комуникациите в Интернет, следил е европолитици, предполага се, че е инсталирал бекдор инструменти в хардуера на водещи производители и е правил опити да въведе слабост в криптозащитите, използвани в Мрежата и популярни приложения за комуникация.

САЩ, от друга страна създадоха киберзвено към своята армия още през 2010 г., като от американска страна заявяват, че то се занимава единствено с отбранителни действия. Все пак е добре да се напомнят думите на ген. Кийт Аликзандър и политици, които искат въвеждането на мерки, които да позволят Щатите да могат да провеждат офанзивни кибер действия към страни, които считат за вражески. Припомняме, че САЩ са създатели на първото регистрирано кибероръжие в света – сложният интернет червей Stuxnet, за който първи съобщиха от беларуската компания VirusBlokada преди пет години, като съществуват поне още два сложни малуер кода – Duqu и Flame, за които се спекулира, че са дело на САЩ. От своя страна, Китай често влизаше по страниците на медиите, които са обвинявани от САЩ за провеждането на враждебни кибер действия към банкови, правителствени и финансови институции в страната.

Преди години, американският доставчик на решения и услуги в областта на информационната и киберсигурност Mandiant разкри съществуването на „Отряд 61398“ към Китайската народна армия, станал известен като APT1, хакерско звено на служба към Пекин, занимаващо се с провеждането на сложни и продължителни хакерски атаки към мрежите на компании в САЩ и Европа. Именно това звено стана причина през миналата година Вашингтон да обвини петима китайски военни в провеждането на хакерски операции, насочени срещу САЩ. На APT1 и сходни структури на китайската армия се приписват множество високопрофилни атаки насочени към компании от сферата на финансите, оръжейния бизнес, банковото дело, медии и др., като сред засегнатите от действията им са компании и организации, като Apple, Google, Lockheed Martin, ООН, NYTimes, RSA, Symantec, JPMorgan и др.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини