Специалистите на китайската корабостроителна компания China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) в продължение на няколко години разработва принципно нов тип двигател, който може да направи ядрените подводници на практика напълно безшумни.

Китайските държавни медии съобщиха, че на 18 май тази година са проведени успешните тестове на експериментален кораб, оборудван с принципно новия двигател.

Основа на новото задвижване за ядрени подводници е уникален електродвигател с постоянни магнити и свръхпроводящи намотки, който избутва морската вода чрез коридор, преминаващ през целия корпус на подводницата или кораба. Новото задвижване на практика няма движещи се части и не създава никакъв шум. По този начин става възможно построяването на бърза ядрена подводница с непознато ниско към днешен ден ниво на шума.

Китай заяви, че експерименталният кораб е постигнал набелязаните скорост и нисък шум. По-подробни данни не са обявени, понеже информацията е засекретена от военните. Но се знае, че двигателят е създаден и успешно тестван.

Според популярния портал Eastern Arsenal, китайските специалисти работят върху иновативния двигател от 2011 година и се очаква неговото масово използване да започне през 2020 година.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари