Китай прокарва най-дългия в света свръхпроводящ кабел

0
1212

Държавната електрическа компания на Шанхай започна прокарването на най-дългия в света свръхпроводящ кабел. Това ще бъде както демонстрационен, така и комерсиален продукт. Свръхпроводимостта отдавна се разглежда от енергетиците като много перспективен начин за ефективно осигуряване на непрекъснато нарастващите потребности от електрическа енергия в мегаполисите.

Новият кабел и съответната инфраструктура към него трябва да са готови към края на тази година. Дължината на свръхпроводящия кабел е 1,2 км. Той ще свързва две от големите местни подстанции. Проектът предвижда преноса на електрически ток с напрежение 35 KV и сила 2000 А. Съпротивлението на този кабел може да се счита за нулево и температурни загуби липсват.

Самият свръхпроводящ кабел се разработва и произвежда в Китай. Той се състои от пакет от 20 или 30 проводника с дебелина едва 0,4 мм. Използват се материали, при които свръхпроводимостта настъпва при –196 °C. Това означава, че новия свръхпроводящ кабел може да се охлажда с помощта на течен азот, което е сравнително евтино и не изисква сложни технологични решения.

Новият електрически кабел ще се използва ежедневно наравно с другите стандартни кабели. По този начин ще се оценят всички плюсове и минуси от използването на тази технология за пренос на електрическа енергия на сравнително големи разстояния. Натрупаният опит се очаква да ускори масовото въвеждане на подобни кабели в градска среда.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари