След известно затишие, отново започна да се появява информация за „невъзможния електромагнитен двигател“.

Учените от китайската космическа агенция публикуваха в местните медии видео, на което се вижда предполагаемо работещ електромагнитен двигател (EM Drive). Учените и експертите дълбоко се съмняват, че китайците са успели наистина да направят електромагнитен двигател, нарушаващ законите на физиката.

Да си припомним основните неща за EM Drive. Двигателят е известен като радиочестотен резонатор с ускоряващо поле, за който се предполага, че може да генерира тяга без използването на каквото и да е гориво, а само на електрическа енергия. Електромагнитната тяга се създава от удрящите се в стените на специалната камера-резонатор микровълни. Теорията показва, че общият импулс трябва да увеличава с движението и по този начин става възможно постигането на много висока скорост. Ако този двигател наистина е създаден, възможно е изграждането на космически апарат с двигател от резонатор и микровълнов излъчвател, който получава енергия от слънчеви панели. Но това противоречи на закона за съхранението на импулса и съответно, на третия закон на Нютон.

На практика всички водещи учени се усъмниха, че видеото показва работещ EM Drive. Брайс Касенти от университета в Кънектикът например, отново напомни, че не може да има действие без противодействие.

Интересът към подобна технология е съвсем разбираем. По този начин става възможно създаването на евтини космически полети и много по-бързо придвижване в космоса.

Ще следим информацията около новия китайски клип.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
18 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари