Китай публикува цветни фотографии на лунната повърхност

0
603

Китайският луноход Юйту кацна на Луната през месец декември 2013 година. По този начин Китай стана третата страна, осъществила меко кацане на лунната повърхност след САЩ и СССР. През последните 40 години това е първият планетоход, работещ на Луната, след приключване дейността на съветския Луноход-2 от 11-ти май 1973 година.

 

Ето защо, публикуваните на 20-ти януари стотици фотографии са важни. Това са фотографии, заснети от самия луноход и от спускаемия апарат Чане-3. Първата фотография показва камък, който е наречен от китайците „Камъка-пирамида“. Веднага след него се намира кратерът, откъдето е избутан този камък.

 

Публикувана е и 360 градусова панорамна фотография на лунохода и част от спускаемия апарат.

 

Фотографирани са и следите на Юйту върху лунния грунт.

 

Има и близка снимка на лунохода.

 

Показано е и как Юйту се отдалечава от спускаемия апарат.

 

В същото време Китай обяви, че в рамките на програмата Chinese Lunar Exploration Program (CLEP) ще бъде осъществено кацането на Чане-4 на обратната страна на луната през 2020 година.

Тези фотографии предизвикаха голям интерес и почитателите на конспиративните теории веднага започнаха да ги сравняват с фотографиите на американците и да обсъждат, кои са направени с помощта на графичен редактор.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари