Китай първи изстреля ракета носител от морска платформа

9
588

Китайската аерокосмическа научно техническа корпорация (CASC) изстреля ракетата носител Чанчжън-11 от морска платформа в Жълто море. Reuters допълва, че в близко бъдеще CASC планира да осъществява изстрелвания на ракети в космоса от крайбрежията на страната около екватора, което ще увеличи полезния товар, който ракетата може да извежда в космоса.

Традиционните ракети носители се изстрелват от наземни ракетни площадки. Но има проекти за изстрелване на ракети в космоса от морето или океана. Този подход е технологично много по-сложен, но има сериозни преимущества благодарение на възможността за изстрелване на ракети носители от екватора. Главното преимущество е увеличената маса на полезния товар. Линейната скорост на въртене на Земята е значително по-висока на екватора в сравнение с по-близките до полюсите региони. Освен това, ако трябва да бъде изведен в космоса сателит с нулева инклинация, при изстрелване на ракетата от отдалечени от екватора региони е необходимо бустерът да изразходва повече енергия за промяна на инклинацията. И още, по този начин могат да се избира място на изстрелване, отдалечено от населени места.

Създаденият от CASC морски космодрум е морска полупотопена платформа с дължина 110 метра и широчина 80 метра. В центъра на платформата се намира стартовата площадка, на която още на пристанището се инсталира ракетата. В този конкретен случай е изстреляна ракета с четири степени, която може да извежда в ниска орбита полезен товар до 700 кг.

При изстрелването се използва популярното последно време „студено изстрелване“ при което ракетата се издига във въздуха благодарение на създаденото налягане в стартовата площадка, а ракетата включва собствения си двигател по-късно, когато вече се намира във въздуха.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
6 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
memer
memer

Ще съм впечатлен като кацнат ракета в морска платформа *aham* Elon Musk *aham*

а аз - напротив
а аз - напротив

Ще се впечатля, когато Мъск успее да изстреля ракета от морска платформа. Защото лесно можеш да се досетиш, че изстрелването е значително по-сложен и труден процес от кацането.

Hi-Fi maniac
Hi-Fi maniac

И то студено изстрелване…Мъск сигурно сега го научава, че има такова….

Hi-Fi maniac
Hi-Fi maniac

Направо им бъркат в задника на американците! Ежедневно…

Симеон
Симеон

С тази малка ракетка?700кг полезен товар? хахахаха

favr
favr

И на теб ли ти бъркат? Хубаво ли е?

Hi-Fi maniac
Hi-Fi maniac

Ох, не ми е така хубаво, като на тебе, ама си е кеф…

Симеон
Симеон

САЩ предават часове с изтрелване на различни ракети ,а Русия 1 минута клип с ниско качество

ами да
ами да

Това е, щото едните изстрелват ракети, а другите правят клипове 🙂 И въпреки часовете предавания от 10 години насам космонавтите на краварите летят единствено с руски ракети.