Властите в Китай разбиха хазартна схема за залози на Световната купа по футбол, която събира над 10 милиарда юана (почти 1.5 милиарда долара) в залози под формата на криптовалута, съобщава South China Morning Post. Шест лица, за които се твърди, че са свързани с подземен уеб-базиран синдикат за онлайн престъпления, са арестувани и властите са заловили криптовалутите, намерени в тях, на стойност над 10 милиона юана. В изявление полицията в провинция Гуангдонг заяви, че платформата за хазартни игри е използвала биткойн, етериум и лайткойн.

Платформата очевидно е събрала залози в течение на осем месеца, като включва 330 000 потребители от цял ​​свят. Над 8000 души са били посочени като агенти, които печелят комисионни, когато привличат нови членове. Макар че това очевидно е първата разбита схема, която използва криптовалута, властите в страната работят за отстраняване на хазарта като цяло, който в голяма степен е незаконен в цяла Китай. Досега те са арестували 540 заподозрени и замразили активи в размер на 260 милиона юана (около 39 милиона долара) като част от усилията за спиране на незаконното залагане на Световната купа.

Китайските власти никога не са били големи фенове на криптовалутите. Страната забрани първоначално предлагане на монети миналата година и предприе стъпки за спиране на достъпа до вътрешни и чуждестранни обмен на криптовалути.

Междувременно, президентът на ФИФА Джани Инфантино, обяви официално датите на следващото световно първенство. Шампионатът на планетата за пръв път ще се провежда през зимата – в периода от 21 ноември до 18 декември 2022 г.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за