Китай разработва най-малкия в света атомен реактор, побиращ се в морски контейнер

9
2081

Специалистите от института по безопасна ядрена енергия към китайската академия на науките (Institute of Nuclear Energy Safety Technology) създаде най-малката към днешен ден атомна електроцентрала. Реакторът с бързи неутрони се побира в един стандартен морски контейнер и може да генерира 10 MW електрическа енергия, които са достатъчни за около 50 000 средностатистически китайски жилища. Според китайското правителство, няколко подобни реактора ще бъдат въведени в експлоатация след по-малко от 5 години.

%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%b9-%d1%80%d0%b5%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%be%d1%80

Малката електроцентрала шеговито се нарича от своите създатели „портативна ядрена акумулаторна батерия“ и има размери 6,1 х 2,6 метра. Реакторът на електроцентралата се охлажда от разтопено олово и първият екземпляр ще се намира на един от островите в Южнокитайско море. Генерираната от него електрическа енергия ще се използва за получаване на прясна сладка вода. Конструкцията на новия реактор е такава, че той може да работи няколко десетилетия, преди да се наложи зареждане.

Новият реактор частично се финансира от китайските военни, но технологията ще се използва и за цивилното население.

Проектът има противници, които считат, че е възможно lokalno затопляне на морската вода и изтичането на ядрени материали в морето. Но дори този реактор по някакъв начин се взриви, той въобще няма как да нанесе щети, като ректора във Фукушима.

Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Azhen
Azhen
5 години

Едва започваме да усвояваме атомната енергия… колко сме примитивни.

Светльо
Светльо
5 години

Усвояването й едва ли е толкова трудно, колкото избягването на всички произтичащи от това страшни последствия. Може след време да ходим с телефони с батерии на студен ядрен синтез.

Анонимен
Анонимен
Отговор на  Светльо
5 години

Не можете да ходите с телефони с източник на енергия, който е невъзможен. Измамниците Флайшман и Понз не проминаха проверката. Но все още са в разбърканите мозъци на вярващите в митове и легенди.

Анонимен
Анонимен
5 години

Руснаците не опитваха ли да правят точно такива батерии? Имаше такава новина.

saint_jazz
saint_jazz
5 години

Това е поредното доказателство, че китайчетата много дърпат напред. Американците скоро ще им дишат прахта.

Анонимен
Анонимен
5 години

Този реактор е копие на реактора който се ползва в руските атомни подводници

Nicko
Nicko
Отговор на  Анонимен
2 години

Mnogo pomalki razmeri ot atomnite povodnici kitaicite ha ha nesa mogli ga go otkradnat

Бате Емо
Бате Емо
5 години

Теория на конспирацията: Руска атомна подводница кротко си плава в Китайско море. Пияният и екипаж е запал дълбоко неподозирайки че в момента преминава през гигантски 3д притер, чрез който китайчета са решили да копират технологията на ядреният им реактор…(следва продължение) ;P

Nicko
Nicko
2 години

Kakvo stana sad prenosimite reaktori ot predi 30 godini nazad