Стометровата кула за пречистване на въздуха в Сиан се счита за уникална и е най-високият обект в света от този тип. Проведените неотдавна изследвания показаха, че кулата намалява замърсяването на въздуха с 15%.

Пречиствателната кула в Сиан е създадена в рамките на специалния проект на Китайската академия на науките. Учените споделят, че устройството премахва градския смог в радиус от 10 километра. Строежът на съоръжението е започнал през 2015 година.

Системата работи с помощта на стъклени оранжерии около кулата с размер колкото половин футболно игрище. Замърсеният въздух се нагнетява в оранжериите и се нагрява с помощта на слънчевата енергия. Горещият въздух влиза в кулата и се издига нагоре, преминавайки чрез многостепенни почистващи системи и след това се връща обратно в атмосферата.

През първите няколко месеца кулата е пречистила 10 милиона кубически метра замърсен въздух. На разстояние от около 10 км около кулата са изградени станции за мониторинг на въздуха, които показаха 15% намаляване на замърсяването. Това са временни резултати, понеже експериментът продължава. Подробният отчет трябва да излезе през месец март.

Ако експериментът се окаже успешен, подобни кули за пречистване на въздуха ще бъдат изградени на няколко места и в различни градове.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари