fbpx
19.2 C
София

Китай създава квантов компютър, който може да разбие всички съвременни шифри

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Китайски специалисти публикуваха научна работа относно разработването на нова архитектура за квантов компютър, която ще даде възможност за разбиването на всички съвременни методи за криптиране на информацията. Новата архитектура дава възможност за разбиване на шифрите със сравнително малко кубити – около 10 хиляди,  като досега се считаше, че съвременното криптиране може да бъде компрометирано от квантова система с не по-малко от 100 хиляди кубита. Всичко това означава, че не е далеч денят, когато днешното криптиране ще стане безполезно.

Новата архитектура дава възможност за създаването на квантов компютър с квантова памет. Към днешен ден няма нито едно квантово устройство с памет, в която да се записват и съхраняват междинните квантови състояния на кубитите. По принцип записът на квантовото състояние на кубитите означава да бъдат направени промени в техните параметри и да се променят резултатите от изчисленията.

Китайските учени заявиха, че са открили начин да „консервират“ състоянието на кубитите в нов тип кристали. Направените експерименти показаха, че методът работи, но неговата практическа реализация няма да бъде реализирана много скоро. Но именно този подход дава възможност за създаването на квантов компютър за разбиването на всички съвременни шифри.

Научната работа бе публикувана в Acta Physica Sinica, като в нея китайските учени допълват, че в паметта от кристали са успели да съхранят състоянието на кубитите продължение на около 1 час.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
20 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини