Китай създава милиардер на всеки 3 дни

7
1591
Светът върви в такава посока, че богатите стават все по-богати и все повече на брой. Само за последната година имаше 332 нови милиардера. Общото им богатство пък нарасна с 19%, за да достигне до 8.9 трилиона долара. Това разкриват проучвания на UBS и PwC.

А коя е страната, която може да се похвали, че създава милиардери най-скоростно? Изглежда това е Китай. Там на всеки 3 дни има по един нов милиардер. Причината е и огромният технологичен бум, посочват експерти.

„Ръстът в Китай в това отношение е невъобразим и невиждан“, споделя Джон Матюс от UBS Global Wealth Management.

Това е и първият случай, в който азиатска страна изпревари Съединените щати по честота на създаване на милиардери. Интересното е, че през 2006 г. в Китай е имало само 16 милиардери. За 2017 г. цифрата достига 373, което е общо 1/5 от всички милиардери по света.

Към днешна дата САЩ още води по брой с 585 милиардери, но не и като темпо на замогване сред населението. За 2017 г. например там е имало 53 нови милиардери, докато за 2012 г. цифрата е била впечатляващите 87.

В Китай, от друга страна, през 2017 г. 106 души са станали милиардери. Това означава и грубо казано, че на всеки 3 дни някой драстично е увеличавал богатството си. Експертите отчитат, че основната причината са технологиите и фактът, че над 300 китайски компании са станали публични за последните 12 месеца.

Около 97% от тях пък сами са натрупали богатството си, а средната им възраст е 56 години. Това ги прави и с около 10 години по-млади като средна възраст от американските милиардери.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари