Директорът на института за изследване на цифровите валути към Народната банка на Китай счита, че на страната е необходима държавна, а не свободна цифрова валута. Преимуществото на новата валута е, че държавата носи отговорността за нея, а за извършване на транзакциите не се използва блокчейн.

Китай може да създаде своя държавна криптовалута, освободена от главния недостатък на свободните цифрови валути – липсата на каквато и да е връзка с реалните ценности. Това каза Яо Цян (Yao Qian), директор на Института за изследване на цифровите валути към Народната банка на Китай. Уеб-порталът CoinDesk отбеляза, че това е личното мнение на Яо, но като се вземе предвид неговата длъжност, може да се каже, че бъдещето на Китайската криптовалута е вече определено.

Яо Цян счита, че основното преимущество на националната цифрова валута спрямо свободната е, че държавата носи цялата отговорност за нея и това предизвиква доверието на хората. При това Яо предпочита алтернативен подход към извършването и контрола на транзакциите, който не е свързан с блокчейна и разпределения регистър.

Относно биткойна Яо Цян каза следното: „Ценността на свободната криптовалута, например биткойна, се определя на първо място от пазарните спекулации. Би било катастрофа да го признаем за реална валута. А липсата на връзка с реалните, действителни ценности гарантира, че биткойнът никога няма да стане реален„.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари