Китай успешно изведе в орбита основния модул на своята орбитална станция

1
554

Ракетата носител Чанчжен-5В успешно изведе в космоса основния модул Тянхе на бъдещата китайска орбитална космическа станция. Очакванията са модулната орбитална станция да бъде изградена максимум за две години и да бъде използвана в рамките на от 10 до 15 години.

Проектът за изграждане на модулната орбитална космическа станция Тянгун (небесен дворец) е нов етап в развитието на китайската пилотирана астронавтика, който започна в края на 90-те години на миналия век. Проектът предвижда изграждането на орбитална станция от три модула, която ще бъде готова след 11 изстрелвания на ракети носители през 2021-2022 години. Това ще бъдат три изстрелвания за извеждане на модулите в орбита, четири изстрелвания на товарни космически кораби и четири изстрелвания на пилотирани космически кораби.

Днес, в 7:23 часа наше време тежката ракета носител Чанчжен-5В бе изстреляна от космодрума Венчан и след 490 секунди изведе в орбита първия модул на китайската орбиталната станция. В средата или в края на месец май към този модул трябва да бъде скачен товарния космически кораб Тянчжоу-2, а през месец юни Китай възнамерява да транспортира три тайконавта с помощта на космическия кораб Шънджоу-12.  Китайската орбитална станция ще се намира на височина от 340 до 450 километра и е проектирана да работи в продължение на около 15 години.

4 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари