Китай ще разработва авиационен боен лазер

9
714

Народно освободителната армия на Китай обяви своите платени поръчки за разработването на окачен авиационен контейнер с боен лазер с компютърна апаратура и съответния софтуер за управлението на този лазер. Уеб изданието Space Daily съобщи, че новото оръжие се създава за ефективна защита на самолетите от ракетите на противника, като и за унищожаване на различни други цели. Технически подробности за бойния лазер не се съобщават.

През последните години китайските специализирани предприятия изключително активно се занимават с разработването и изграждането на бойни лазери. През 2018 година по време на голямото военно изложение в Джухай бе демонстрирана автономната роботизирана лазерна бойна платформа LW-30, предназначена за защита на обектите от безпилотни летателни апарати, от леки самолети и вертолети.

Тази инсталация е оборудвана с боен лазер с мощност 30 KW. Мощният лазер може да поразява цели на разстояние до 25 км. Платформата LW-30 вече се използва от Народно освободителната армия на Китай.

Китай не е единствената страна, която разработва подобен вид оръжия. В средата на месец октомври миналата година американската компания Lockheed Martin започна създаването на боен лазер от ново поколение с мощност 250-300 KW. Тази платформа ще се използва от противовъздушната отбрана на САЩ. Предполага се, че и Русия създава подобни бойни лазери, но не афишира тези разработки.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
4 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
👁 за 👁 и света ще остане без👁
👁 за 👁 и света ще остане без👁

боен лазер с мощност 30 KW

Ако мъск сложи БОЕН лазар на теслите няма да има задръстване – тоя дето кара по-бързо от теб го поразяваш с лазера щото е луд , а тоя дето кара по-бавно от теб го поразяваш с лазера защото те бави и беден с трошка.

Е на вторият ден и теб ще те поразят в гърба с лазер , но си заслужава първият ден що чумави изпепели с лазера по пътищата.

Послание от Враца
Послание от Враца

За теслите два изстрела с лазера защото са кошница с линукс 32мв рам.

Послания от 👥
Послания от 👥

muvibg.
com/filmi/529-the-mothman-prophecies-poslania-ot-mraka-2002.html

Евлоги
Евлоги

Народно освободителна армия. Тези избиха рибата. Например освободиха Тибет. Същите са като расийската империя на злото.

Анонимен
Анонимен

Един от най-големите германски производители на оръжие фирмата Rheinmetall, обяви за успешното разработване и тестване на станция за бойно лазерно оръжие. Според данните, публикувани от компанията, Rheinmetall активно се занимава с научни изследвания в тази област, като наскоро успешно са приключили цялостните тестове на оръжейната станция. В комбинация с лазер, станцията показала висока точност в серия от тестове, проведени през декември 2018 г. Модулът може да бъде оборудван с лазери с изходна мощност в диапазона от 100 kW. Тестовете, които били проведени в Швейцария в изпитателния център Ochsenboden близо до Цюрих, също включвали използването на безпилотни летателни апарати и стрелби… Виж още »

Анонимен
Анонимен

ВВС на САЩ получиха първoто бъги MRGR с инсталиран на него боен лазер, основната цел на който е да се поразяват малки дронове. Според изданието „NPlus1“ с позоваване на съобщението на производителя Raytheon, комплексът ще бъде разположен в една от американските бази в чужбина, където ще премине пробна експлоатация. Компанията Raytheon предаде на ВВС на САЩ първия боен лазер, монтиран на шасито на бъги Polaris MRZR. Според плановете на компанията, комплексът, както се спомена ще бъде доставен в една от чуждестранните американски военни бази, където ще се тества за ефективност в борбата с малките дронове в рамките на една година.… Виж още »

Анонимен
Анонимен

Първият боен лазер в света, предназначен за монтаж на кораб на американския флот, беше доставен в Сан Диего. Носителят на новия тип оръжие ще бъде десантният хеликоптероносач „Портланд“, пише The Drive. SSL-TM е високоенергийната солидна система, построена от „Нортроп Груман“ по договор с американския флот през 2015 г. Според документа концернът се ангажира да осигури на флота ефективна система за борба с малки движещи се цели: дронове и лодки. Корабният лазер развива мощност на лъча до 150 кВт и по време на тестове лесно сваля дронове и подпалва лодки. Първоначално прототипът беше планирано да се постави върху изведения от експлоатация… Виж още »

Анонимен
Анонимен

Компанията Raytheon получи от ВВС на САЩ договор от 13,1 милиона долара за доставка на високоенергийни системи лазерно оръжие (High Energy Laser Weapon Systems – HELWS). Завършването на работите е планирано за 1 ноември 2020 г. Общата сума на договора, като се вземат предвид всички опции, може да нарасне до 36,3 млн. долара. Такъв лазер с мултиспектрална система за насочване е предназначен да унищожава предимно дронове. Лазерната система, монтирана на всъдехода Polaris MRZR, е в състояние надеждно да защити войските от дроновете. Съобщава се, че площта на лазерната система е около 30 квадратни фута (около 9,14 квадратни метра) и може… Виж още »

Анонимен
Анонимен

Специалисти от института „Корольов“, Самара и физическия институт „Лебедев“ заедно с колегите си от университета „Емри“ (САЩ) създадоха прототип на експериментална лазерна установка, която в бъдеще ще позволи изграждането на лазери, способни да защитят Земята от астероидите. Разработката се основава на концепцията, предложена от професор Майкъл Хейвън от Американския университет „Емри“. Същността му се заключава в това, че благодарение на използването на атомите на инертните газови в разрядната камера, които се привеждат в метастабилно състояние в плазма под въздействието на диодно лазерно лъчение, се постига по-мощен поток на лъча. От своя страна плазмата в системата се образува от електрически разряд… Виж още »