fbpx
13.5 C
София

Климатичните промени са довели до изместване оста на въртене на Земята

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Бързото и мащабно топене на ледниците в резултат на глобалното затопляне е най-вероятната причина за осезателното изместване на оста на въртене на Земята, която е променила своето положение през последните 30 години с цели четири метра. Досега подобни феномени са предизвиквани само от естествени явления. Наблюдаваната антропогенна причина за изместване на оста се дължи на преразпределението на масата на планетата заради промените в теченията на подземните реки и води.

Географските полюси на Земята са точки, в които оста на въртене на планетата пресича повърхността на земното кълбо, като те нямат строго фиксирано положение. Но настъпилите промени в разпределението на масата на планетата оказва влияние на тяхното изместване. В миналото това са били само естествени фактори – теченията на океаните, конвекцията на разтопените скали в недрата на Земята и други подобни. Ново научно изследване доказа, че от 1990-те години до днес заради стопяването на милиарди тонове лед в океаните, полюсите са започнали да се движат в ново направление.

Учени от китайската академия на науките откриха, че направлението на движението на полюсите се е сменил от южно на източно през 1995 година, а средната скорост на промяната за периода от 1995 до 2020 години е била 17 пъти по-висока в сравнение с 1981-1995 години. От 1980 година до днес местоположението на полюсите се изместило с четири метра. Всички тези събития са довели до още по-бързо топене на ледовете.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини