Клиника лекува зависими от компютърни игри

6
15


В Европа отваря врати клиника за лечение на зависимост от компютърни игри, съобщи „Нюз ру“. Това е първото подобно заведение на Стария континент, което ще се занимава с подрастващи, стоящи с часове пред мониторите. На пръв поглед компютърните игри са безобидни, но те могат да предизвикат такава зависимост, като хазарта и наркотиците, коментира Кит Бекер, директор на амстердамска консултантска организация. Според него лечението от тази зависимост е изключително сложно. През януари той е лекувал 20 души на възраст от 13 до 30 години. При някои от тях се наблюдавал и абстинентен синдром, изразен в треперене и изпотяване при вида на компютър. Програмата за лечение на Бекер стартира от юли и ще продължи от 4 до 8 седмици. „Ние виждаме деца, които не могат да общуват с хора лице в лице, тъй като през последните три години те са комуникирали само чрез компютрите си“, разказва специалистът. Според него социалният контакт на тези зависими е напълно разрушен. Болестта може да започне от играта „Game Boy“, която родителите често дават на децата си, за да го отвлекат от телевизора. След това обаче свикването може да придобие доста сериозна форма. Според Бекер признаци на зависимост се наблюдават дори при осем годишни деца. През 2005-та година в Китай бе открита аналогична клиника за подрастващи, „болни“ от компютърна зависимост. Клиниката към Пекинската военна болница се смята за най-добрата за лечение на подобни психологически зависимости. През нея са минали вече стотици пациенти. Лечението обаче е скъпо и възлиза на около 50 долара на ден. Пациентите прекарват в клиниката около две седмици. При пристигането си те преминават през диагностичен тест. След това започва лечение, в което се включва терапия, приемане на лекарства, акупукнтура и спорт – плуване и баскетбол. Всичко в програмата е насочено към това подрастващият да се върне към нормалния начин на живот.

Източник: dir.bg

10x to cyberzorro

ДОБАВИ КОМЕНТАР

6 коментара за "Клиника лекува зависими от компютърни игри"

avatar
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
KnoppiX
KnoppiX

Ако тръгнат да проверяват колко вманиачени има само в World of Warcraft ще трябва да отворят още няколко клиники :help:

papunov
papunov

Само няколко ли? Трябват стотици, може би хиляди 🙂

kalev
kalev

Едва ли имате представа колко се радвам, че почти напълно спрях да си губя времето с игри. 🙂 Защото това наистина е загуба на време. А тези MMORPG-та са голям та*ак, някои хора наистина си провалят живота с тях. :lock:

sixkiller
sixkiller

За MMORPG съм съгласен, че често се прекалява…Но аз почти спрях с игрите и определено несе радвам за разлика от kalev, мога да играя всяка игра която е на пазара(в пйъринга) но просто неми е играе или нямам време… много ми е кофти като се сетя за времената в които играех с удоволствие, тръпката…само гаймър ще ме разбере…
А това за клиниката е наложително ако тези случаи наистина са толкова тежки.

[He4oBek]
[He4oBek]

Ами повечето пристрастявания към компютрите са причинени от скука. Като няма какво да прави ще седне да играе игри.

kalev
kalev

Има достатъчно по-добри алтернативи. 😉