Клипи и Грийнпийс съветват Майкрософт за използването на зелена енергия

1
15

След като не се разбраха с Майкрософт относно използването на зелената енергия, екоактивистите от Грийнпийс потърсиха помощта на Клипи (Clippy). За тези от вас, които не знаят кой е Клипи, то е добре да припомним, че това беше анимирано изображение на кламер, което предлагаше помощ и съвети на потребителите на офис приложенията на Майкрософт от 1997 до 2003 г. Именно като въпросния помощник бе облечен представител на Грийнпийс – действие, с което екоактивистите искаха да покажат на Майкрософт желанието си да им помогнат в избора на използваната енергия.

Според данни на Грийнпийс, информационните центрове на Майкрософт използват енергия набавена от традиционни източници, наричани също така „нечисти източници“ (dirty sources).

В четвъртък, активисти на Грийнпийс посетиха Майкрософт в Пало Алто, Калифорния, в пореден опит да убедят отговорните фактори в Редмънд, че те трябва да използват „зелена енергия“ идваща от възобновяеми източници за захранване на огромните си информационни центрове.

Ето и част от призива на екоактивистите публикуван на страницата им:

„Съвет от Клипи: „Ако от Майкрософт искат техния нов Windows 8 и таблета им Surface да са модерни, иновативни продукти, които привличат младите потребители, то е нужно да захранват облака си с чиста енергия от XXI век“.

„Възможността за свързване с облака е чудесна характеристика на продуктите на Майкрософт. Ние обичаме Интернет! Но с разрастването на Интернет, нуждата от използване на повече електричество нараства и за нещастие, Майкрософт набавят нужното им електричество за облака си от остарели, нечисти източници. По последна информация предоставена от Майкрософт, те продължават да изграждат мощности, като тези в Уайоминг и Вирджиния в САЩ, които се захранват от нечисти източници. Въпреки изпратените над 250 000 съобщения към изпълнителния директор на Майкрософт Стив Балмър, компанията все още не е направила нужните стъпки да премине към използването на зелена енергия“.

От Грийнпийс допълват, че ако от Майкрософт проявят нужното желание, Surface би могъл да се превърне в „най-зеления“ таблет на пазара, но това може да стане само, ако възприемат идеята за ползите от използването на енергия добита от възобновяеми източници. В съобщението към Майкрософт, представителите на Грийнпийс привеждат като пример за добра практика Google, които са инвестирали близо милиард долара във възобновяеми енергийни източници, и продължават да набавят енергия от вятърни електроцентрали, за да поддържат своите информационни центрове. В съобщението на екоактивистите се приканва всеки, който иска продуктите на Майкрософт да бъдат свързани с чиста енергия, да туитне съвета на Клипи в профила на компанията в социалната мрежа Туитър или във Фейсбук страницата на Майкрософт, или да призоват компанията да използва възобновяеми източници със свой собствен коментар.

Според Грийнпийс, Майкрософт може да станат лидери сред компаниите използващи възобновяема енергия за доставяне на нужното им електричество за техните системи, ако се вслушат в съвета ви.

През април, Грийнпийс излязоха със специално подготвен доклад, който разглежда и оценява някои от най-големите компании и как те се справят с използването на енергийните източници за своите информационни центрове, където Майкрософт получиха оценка „С“, относно прозрачността на данните, които предоставят за използването на енергия, и „D“ по отношение на състоянието на енергийната им инфраструктура. Други, като Twiiter, Apple и Amazon се представиха даже и по-зле, докато компании, като Google и Yahoo са сред отличниците по всички показатели.

Ако искате да изпратите съвет към господин Балмър, Стив Безос (шефът на Amazon) или на Тим Кук, може да използвате и специално изготвената форма от страна на Грийнпийс.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари