Bloomberg публикува интересна информация, че много от ключовите разработчици са напуснали отдела на Google за създаването на нови технологии за автоматично шофиране. Причината за това е, че са получавали твърде много пари. Излишъкът от финанси ги е подтикнал да се заемат със собствени проекти.

Изданието отбеляза, че прекалено високите заплати се дължат на особената схема за компенсация на специалистите, които от самото начало участват в проекта. Системата на заплащане, въведена през 2010 година, е обвързана с премии при постигане на високи показатели. В крайна сметка хората започнали да получават не само свръхвисоки заплати, но и допълнителни бонуси и акции на корпорацията.

Пикът на плащанията е през 2015 година, когато размерът на заплащането достига няколко милиона долара! Bloomberg допълва, че има случаи на 16-кратно увеличение на заплатата. Допълнителни възнаграждения са заплащани дори и при постигането на някакъв междинен резултат.

Първи напусна бившият ръководител на отдела Крис Урмсън, който сега заедно с бившия директор на Tesla Autopilot Стърлинг Андерсън създава собствения безпилотен автомобил Aurora.

Сред другите по-известни специалисти е Брайън Сейлски, създал стартъпа Argo AI, в който проектира виртуален шофьор за безпилотни автомобили. В тази компютърна система Ford инвестира $1 милиард.

Останалите напуснали специалисти създадоха проекта за автономни тежкотоварни автомобили Otto, който през 2016 година бе закупен от Uber.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
баламите нямат свършек
баламите нямат свършек

Xубава пропаганда.

Сега реалноста :
Камиона самоуправляващ ама Аi-то му се казвя Мишо шамара.

ZulJin
ZulJin

Робомобилът им катастрофира още на първия тест. Това не е като да правиш операционна система за дришльовци, ловящи покемони… 😀

2009
2009

Голям испех – 8 години по късно и никакъв G продукт на пазара.

ZulJin
ZulJin

Дали заради заплатите или ‘щото са наясно, че гонят Михаля… пък от тях се очакват резултати.

Kалин
Kалин

Явно нормален процес в САЩ. Таке е било с транзисторите. Отделящи се правят Fairchild Semiconductors. В последствие много фирми за полупроводници изникват от служители на Fairchild, в крайна сметка и Intel. ИИ-то прави голям скок напред в момента и всеки иска своята златна жилка (собствен бизнес).