Когато изкуственият интелект не може да замести работник, той ще наблюдава

17
913

Когато Tony Huffman се оттегли от производствената линия във фабриката за авточасти на Denso в Батъл Крийк, Мичиган, за да разговаря с WIRED по-рано този месец, работниците, които той ръководеше, все още бяха наблюдавани – но не от човек.

Не само следи, но и анализира

Камера над всяка станция улавя движенията на работниците, докато сглобяват части за автоматични системи за управление на топлината. Видео материалът бе прокаран през софтуер за машинно обучение, направен от startup компанията Drishti, който наблюдаваше движението на работниците и изчислява колко време отнема на всеки човек, за да завърши работата си.

„В миналото щяхме да съберем екип, който да застане с хронометър до линията, която се представя по-слабо с цел да подобрим ефективността й”, казва Huffman – или поне за проблеми, които изглеждаха достатъчно сериозни, за да оправдаят времето и разходите. Drishti неуморно записва „цикличното време“ за всеки работник и станция през целия ден, за всяка смяна. Ръководителите на плантации използват данните, за да проследяват продукцията и да откриват и премахват дори най-малките пречки в производството. „Всичко протича по-добре и е по-гладко“, допълва Huffman. Denso, един от най-големите световни производители на авточасти, тества технологията в своето съоръжение в Батъл Крийк от края на 2017 г.

Съвместната работа на Denso и Drishti показва как някои работни места ще бъдат трансформирани от изкуствен интелект, дори когато е малко вероятно да бъдат елиминирани от AI в близко бъдеще. Много работни места в производството изискват сръчност и находчивост, например по начин, който роботите и софтуерът все още не могат да постигнат. Но напредъкът на AI и сензорите предлагат нови начини за дигитализиране на ръчния труд. Това дава на мениджърите нова представа – и потенциално въздействие – върху работниците.

По-голямо улеснение или повече проблеми

Някои работници казват, че резултатите са далеч от приятни. Миналата година служителите на склада на Amazon в Минесота организираха протест заради начина, по който компанията използва инвентара и технологията за проследяване на работниците. Те твърдят, че Amazon го използва, за да наложи изтощително работно темпо, което създава предпоставки за наранявания. Компанията оспорва тези твърдения, казвайки, че обучава служителите как да спазват безопасно квотите.

Работниците в Denso първоначално бяха бдителни при все, че са записвани на видео през целия ден, за да се подхранват алгоритмите за машинно обучение, но Huffman казва, че оттогава са започнали да оценяват технологията на Drishti. След като нещо се обърка, работниците вече могат да прегледат данните и видео записите с мениджърите си, вместо да се надяват шефовете да не вземат предвид това, което се е случило като нещо сериозно. 

Huffman добавя, че постоянното отчитане на производителността също помага на мениджърите да бъдат по-отзивчиви към възникващите проблеми. „Ако някой се бори, не всеки сътрудник ще се отзове на помощ“, казва той. „Ако видим, че времето им се просрочва значително за даден цикъл, можем да отидем при служителя да попитаме „Имате ли някакъв проблем?”

Работниците на линиите в Denso, оборудвани с технологията на Drishti, сега получават лична емисия от собствени данни. Мониторите на всяка работна станция показват как се справя работникът, казва Raja Shembekar, вицепрезидент на Denso. Ако работникът завърши даден етап по монтажа навреме, те виждат усмихнато лице – ако не, то става намръщено.

Дали изкуствения интелект дигитализиращ ръчния труд усмихва работниците или не, се свежда до начина, по който работодателите решат да го използват.

17
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
12 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Аз-Съм
Аз-Съм

Все по-близо идва момента когато живота на обикновения човек ще е –> бачкане до припадък, прибира се ляга става и пак на работа. Нулево време от жизнения цикъл различно от работа , сън и хигиена.

Ебачев
Ебачев

И фенер на УЯ ще ви закачат да бачкате по тъмно!!!

youtu . be/a7J5GxAx1NU

Чип за зеле
Чип за зеле

Преди стотина години хората са били щастливи ако могат да си намерят работа по 12 часа дневно, 6 дни седмично, тежък физически труд за пари които едвам стигат да изхранят семействата си. А в днешно време 8 часа подпират бюрото в някой офис и пак мрънкат, че ги карали „да бачкат до припадък.“

Направи такса спокойствие
Направи такса спокойствие

Уорън Бъфет за 🗽:

Ако не намериш начин да вадиш $ докато спиш , ще работиш докато умреш.

Анонимен
Анонимен

Big🖥brother a.i. ще се нужда е човешки лакей в колоните , защото 🤖 ще са му омръзнали.

segabg.
com/category-observer/zashto-ni-upravlyavat-vse-po-nevezhi-i-kradlivi-hora

Предприемач срещу ИИ
Предприемач срещу ИИ

🤖 са новата средна класи

хората или предприемач

или подръжка на 🤖.

Skynet ai препоръка
Skynet ai препоръка

Най-некомпетентните, най-слабо надарените хора са издигани в йерархията

защото

те не вършат нищо(не са заплаха за директора)

Те поръчват поничките и да крещят на хората, че не си вършат задачите .

Сърдечните ви хирурзи и компютърните ви програмисти – умните хора в екипа ви – те не са в управлението.

Щом бог ИИ издига най-жестоките-некомпетентни то трябва и big brother ai дa ползва тоя модел.

Капита£и$ъм
Капита£и$ъм

Богатите още по-богати ,
бедните още по-бедни.

1%👸 притежават 90%$
1%👸 притежават 90%$

Има концентрация.Защо го позволява бог ИИ?

Емо бяга, немой открадне Гешев ще го
Емо бяга, немой открадне Гешев ще го

Емил Димитров:

Ако показните акции продължат, на шофьора и чистачката ли да съм министър ?

Efix
Efix

Форд с хронометъра – нищо ново под Слънцето!

Хуавей Слейка
Хуавей Слейка

В Китай отдавна няма възможност за появата на такъв проблем, защото всичко е под контрола на изкуствен интелект – интелекта на партията майка, а работниците не са нищо повече от биологични роботи.

Капитали$ъм - по-фин ИИ ,но по жесток
Капитали$ъм - по-фин ИИ ,но по жесток

Ние строшихме оковите на повече от 4 000 000 човешки същества и доведохме всички трудещи се на едно ниво, но

не толкова чрез издигане на бившите роби,

колкото чрез снижаване на цялото работещо население, бели и черни, до състояние на слуги.

Докато се хвалим с нашите добри дела, ние прикриваме грозния факт, че чрез нашата порочна парична система, ние упр. една сис. на потисничество, която, въпреки че е по-фина, е не по-малко жестока от старата система на крепостно робство“

Хорас Грийли (1811-1872), Главен редактор на Ню Йорк Трибюн, кандидат президент на САЩ

U4en
U4en

… когато не знаеш какво да праиш с парите си

Анонимен
Анонимен

Почина програмистът, създал първия „чийт“ код във видеоигрите

Бързост и грозота
Бързост и грозота

На 91-г почина Лий Филип Бел, създателка на редица популярни сапунени опери като „Дързост и красота“ и „Младите и неспокойните“,

stormofblood
stormofblood

Като гледам коментарите има чувството, че някой бот е набълвал 10-тина поста. и AI-то е тук сред нас 😀 😀