fbpx
7.6 C
София

Кого да убие роботизираният автомобил, ако е невъзможно да се избегнат жертвите

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Представете си следната сцена: вие самостоятелно шофирате автомобил и след поредния завой виждате, че не можете да избегнете на пътя сблъсъка с група от 10 души. Дали ще завиете бързо надясно и ще ударите само един човек, като по този начин ще катастрофирате – нещо, което сериозно ще ви нарани и навярно ще ви убие, или ще направите отчаян опит да спрете, осъзнавайки много добре, че по този начин ще ударите групата хора пред вас.

Това е сложен етичен въпрос-дилема, обсъдена от френските учени от университета в Тулуза, ръководени от професор Жан-Франсоа Бонфоном (Jean-Francois Bonnefon), които публикуваха научната работа „Роботизираните автомобили имат нужда от експериментална етика: готови ли сме да ги пуснем по пътищата?„. Учените публикуваха в Amazon Mechanical Turk онлайн-анкета, която задава сложния етичен въпрос: какво трябва да бъде поведението на роботизирания автомобил, ако е невъзможно да се избегнат жертвите?

„Огромно предизвикателство е да се изведат алгоритмите, които ще управляват действията на автономните автомобили. Ние считаме, че за да се постигне тази цел е необходима съвместната работа на производители, регулаторни органи и психолози, като и да се приложат методите на експерименталната етика в реални условия при ситуации, свързани с причиняване на неизбежно зло“.В анкетата са участвали стотици потребители, на които са представяни различни сценарии – както описаният по-горе, така и с различен брой хора в групата, различна възраст на шофьора и жертвата, сценарии с участието на деца. 

Резултатите от анкетата не са изненадващи – като цяло, хората са готови да пожертват водача, за да спасят други хора. При скала от -50 (защита на водача във всички случаи) до +50 (максимален брой спасени човешки животи) е постигнат резултат 24.

Правните въпроси, касаещи тази дилема остават в сивата зона. Ще са необходими нови закони, които да предвиждат, кого да убие роботизираният автомобил при неизбежни жертви. Изследователите задават въпроса „Как един автономен автомобил може да избере по-малкото зло, след като е безчувствен?“. Или ще се произвеждат автомобили с различно ниво на морал? Ако един производител предлага различни морални версии на своя алгоритъм и купувачът съзнателно е избрал една от тях, купувачът ли ще бъде виновен за вредните последици, настъпили при работата на алгоритъма?

MIT Technology Review справедливо забелязаха, че тези въпроси пораждат още една дилемаако автономните автомобили бъдат програмирани да убиват своите собственици, то кой ще ги купи? Класическа ситуация в стил „Параграф 22“.

Ясно е, че роботизираните автомобили са логичното бъдеще на транспорта, които драстично ще намалят човешките жертви при автомобилни злополуки – според последните изследвания до 90%. А при останалите 10% изкуственият интелект ще трябва да реши, кой да остане жив.

Създаването на етични автономни машини е най-голямото предизвикателство към изкуствения интелект, твърдят френските учени, а решаването на този проблем е вече неотложно.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини