В продължение на много години Lubuntu и Xubuntu си останаха едни от най-популярните редакции на Linux дистрибуцията Ubuntu. Те се използват от потребителите, които не харесват Ubuntu Unity или Gnome. Ентусиастите избират Xubuntu или Lubuntu за да имат максимално лека и бърза десктоп среда и да получат максимална производителност дори и на старо оборудване.

Но кое все пак е по-добре, Lubuntu или Xubuntu? Нека направим едно сравнение на тези дистрибуции и да посочим техните силни и слаби страни.

Xubuntu vs Lubuntu

Двете дистрибуции имат много общи неща. Те винаги се препоръчват при търсене на лека и бърза операционна система. Ако имате някой стар компютър и търсите с какво да замените неподдържаната Windows XP и/или искате да освободите максимум ресурси за програмите, тези дистрибуции са едно отлично решение.

И двете операционни системи използват минимум системни ресурси. Причината за това е използването на едни от най-леките графични среди – LxQt в Lubuntu и XFCE в Xubuntu. Тези дистрибуции се различават само по това. Останалите компоненти на операционната система са идентични с Ubuntu и дават стабилността и безопасността на тази операционна система.

Lubuntu е по-лека

Две са причините за лекотата на дистрибуцията Lubuntu. Преди време тя използваше графичната среда LXDE, но след това бе взето решение да се използва новата подобрена версия LxQt. Тази десктоп среда е разработена на база библиотеките Qt и въпреки че средата е много лека, тя е много удобна и изглежда достатъчно красиво.

Десктопът на LxQt прилича на Windows XP с таскбара и класическото старт меню.

На десктопа могат да се поставят иконки и преки пътища, а всичко може да се управлява чрез десен клик на мишката. Няма анимации и специални ефекти за десктопа, но има теми чрез които могат да се променят изображенията на иконките, външния вид на програмните прозорци и други.

Другата причина Lubuntu да е толкова лека, е софтуерът. Вместо пакета LibreOffice се използват много по-леките Gnumeric и Abiword. Имам и още няколко приложения, предлагащи най-необходимото. Ето защо Lubuntu е Linux дистрибуцията, която може да работи на компютър с 256 MB оперативна памет.

Xubuntu е по-красива

Xubuntu също не е взискателна към системните ресурси, но предлага по-добър външен вид. Работното пространство на Xubuntu предлага маса ефекти и екстри, без да консумира особено много ресурси.

За разлика от Lubuntu, дистрибуцията Xubuntu използва десктоп средата XFCE. Тя не е толкова гола като LxQt, но едновременно с това не е толкова тежка, като например Gnome, Unity или KDE. Xubuntu предлага всичките стандартни програмни пакети, включително LibreOffice и разнообразен софтуер, който не е критично необходим. За нормалната работа на тази дистрибуция се препоръчват 512 MB оперативна памет.

 


Това е накратко сравнението на Xubuntu и Lubuntu. Дистрибуцията Lubuntu е идеален избор за всички, които искат максимално лека система с неособено много приложения, предостатъчни за ежедневната работа. Xubuntu от друга страна не е толкова лека, но е много по-лека от познатите Ubuntu или Kubuntu. Но за сметка на това Xubuntu изглежда по-добре. Ако сте използвали някоя от тези две дистрибуции, споделете мнението си, за да сме полезни на всички.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

16 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари