В продължение на много години Lubuntu и Xubuntu си останаха едни от най-популярните редакции на Linux дистрибуцията Ubuntu. Те се използват от потребителите, които не харесват Ubuntu Unity или Gnome. Ентусиастите избират Xubuntu или Lubuntu за да имат максимално лека и бърза десктоп среда и да получат максимална производителност дори и на старо оборудване.

Но кое все пак е по-добре, Lubuntu или Xubuntu? Нека направим едно сравнение на тези дистрибуции и да посочим техните силни и слаби страни.

Xubuntu vs Lubuntu

Двете дистрибуции имат много общи неща. Те винаги се препоръчват при търсене на лека и бърза операционна система. Ако имате някой стар компютър и търсите с какво да замените неподдържаната Windows XP и/или искате да освободите максимум ресурси за програмите, тези дистрибуции са едно отлично решение.

И двете операционни системи използват минимум системни ресурси. Причината за това е използването на едни от най-леките графични среди – LxQt в Lubuntu и XFCE в Xubuntu. Тези дистрибуции се различават само по това. Останалите компоненти на операционната система са идентични с Ubuntu и дават стабилността и безопасността на тази операционна система.

Lubuntu е по-лека

Две са причините за лекотата на дистрибуцията Lubuntu. Преди време тя използваше графичната среда LXDE, но след това бе взето решение да се използва новата подобрена версия LxQt. Тази десктоп среда е разработена на база библиотеките Qt и въпреки че средата е много лека, тя е много удобна и изглежда достатъчно красиво.

Десктопът на LxQt прилича на Windows XP с таскбара и класическото старт меню.

На десктопа могат да се поставят иконки и преки пътища, а всичко може да се управлява чрез десен клик на мишката. Няма анимации и специални ефекти за десктопа, но има теми чрез които могат да се променят изображенията на иконките, външния вид на програмните прозорци и други.

Другата причина Lubuntu да е толкова лека, е софтуерът. Вместо пакета LibreOffice се използват много по-леките Gnumeric и Abiword. Имам и още няколко приложения, предлагащи най-необходимото. Ето защо Lubuntu е Linux дистрибуцията, която може да работи на компютър с 256 MB оперативна памет.

Xubuntu е по-красива

Xubuntu също не е взискателна към системните ресурси, но предлага по-добър външен вид. Работното пространство на Xubuntu предлага маса ефекти и екстри, без да консумира особено много ресурси.

За разлика от Lubuntu, дистрибуцията Xubuntu използва десктоп средата XFCE. Тя не е толкова гола като LxQt, но едновременно с това не е толкова тежка, като например Gnome, Unity или KDE. Xubuntu предлага всичките стандартни програмни пакети, включително LibreOffice и разнообразен софтуер, който не е критично необходим. За нормалната работа на тази дистрибуция се препоръчват 512 MB оперативна памет.

 


Това е накратко сравнението на Xubuntu и Lubuntu. Дистрибуцията Lubuntu е идеален избор за всички, които искат максимално лека система с неособено много приложения, предостатъчни за ежедневната работа. Xubuntu от друга страна не е толкова лека, но е много по-лека от познатите Ubuntu или Kubuntu. Но за сметка на това Xubuntu изглежда по-добре. Ако сте използвали някоя от тези две дистрибуции, споделете мнението си, за да сме полезни на всички.

16
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
12 Коментари
4 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Debian
Debian

tasksel

Кире
Кире

Това не е толкова важно колкото как изглеждат десктопите ни. Публикувайте картинки на най-интересните десктопи.Xubuntu е по-красива вижте какви извивки има по средата.

Линух
Линух

Погледнете показания десктоп на LxQt в статията, наистина прилича на Windows XP, просто може да ги объркаш двете ОС. Г-н Деспотов, от всичко което ръгате тук направо ум да ви зайде.

линух
линух

Всичко в статията е вярно. Lubuntu е най лека, винаги бих я предпочел, защото не съм фен на шарении, а на функционалност. Но Lubuntu е като сбирщина от модули, които са напаснати някакси. Но това не е проблем, просто се набива на очи. Проблемът е, че е орязана толкова здраво, че липсва и необходим софтуер, на повечето потребители (примерно, на мен – Samba). И точно поради това напасване, не винаги е лесно да се подкара, този допълнителен софтуер. Xubuntu е с много по интегриран вид. Има си всичко, конфигурира се лесно. Определено е по тежка, каквото и да се говори… Виж още »

BlB
BlB

KDE Plasma 5.8.7 харчи в live сесия 400MB RAM дори и след разни настройки. Оправени са шрифтовете. KDE Plasma дава много преимущества. В момента съм с Xubuntu 17.04, но сериозно обмислям да се прехвърля следващия месец на Kubuntu 17.04 с бакпортната Plasma 5.10. Или това ще стане с Kubuntu 17.10.

Станислав
Станислав

Kubuntu буутва много бавно. Аз го ползвам вече 2 години. Като цяло съм доволен от KDE, много е красив, има добър пакет от апликации, файл мениджърът е уникален. За сметка на това смуче повечко рам и буттва изключително бавно, въпреки че съм с добър комп, чак ме дразни. За това гледам рядко да изключвам.

BlB
BlB

Дори и новият 17.04?? Не съм пробвал инсталиран и затова питам.
Четох добро ревю че инсталиран по дефолт не минава повече от 700МБ – Ксубунту е около 500МБ. Неон е беден на преинсталиран софт а не ми се губи време в досадни инсталиране и настройки. (Освен това е и 16.04 а 17.04 си има екстрите…) Това е и дилема за многото други които искат да преминат на Линукс. Преинсталираното Либре 5.3 в Кубунту макар и не посл. вер. си е ОК и дост. прилича/е удобно/ на MS Офиса. Да не говорим за органайзери и т.н.

MATE
MATE

Ubuntu MATE е по-добро и също е леко, заема около 300 МБ РАМ когато стартира, а има повече пакети и е по-модерно!

БатСлави
БатСлави

+1 за Lubuntu. Хем непретенциозни откъм ресурси, хем простичко за къстамизиране.

Иван
Иван

И има много красив и изчистен дизайн.

ПП:
Някой имали идея как се инсталират неща и по-точно драйвери под него?
Нещо вграденият Wifi и под него и под Windows работи, но не може да се свърже с рутера ми. Мисля за външен Nano Wifi адаптер, но не съм инсталирал драйвери на Линукс.

na40
na40

Това „сравнение“ не важи изобщо. Лубунту с LXQt, повтарям Лубунту, не е излизало към днешна дата официално, повтарям официално, с тази среда. И… сравнявайте, моля.

na40
na40

Коя е по-завършена среда от леките „големи“ графични среди към днешна дата – XFCE, и винаги е била. Освен това не е с Убунту не свършва света.

Linuxois
Linuxois

най добре – татко дебиън или който мрази systemd – slackware