Съмнително е, че 2020 г. ще бъде запомнена от всеки от нас като ползотворна година, в която животът ни да се е подобрил значително. Тъй като коронавирусната пандемия се разпространи по целия свят, повечето компании по света се борят да продължат нормалния си цикъл на работа, вместо да имат амбиции до процъфтят.

Но има и някои изключения от това правило. Тъй като се намираме в ситуация, в която разчитаме по-силно от всякога на онлайн продукти и платформи, много от технологичните компании, които поддържат тези приложения и ресурси, активно се развиват през последните месеци, като за някои от тях 2020 беше най-добрата година в историята им.

Това е явление, което беше очертано и по време на Web Summit, най-голямата технологична конференция в Европа, която се проведе на практика за първи път тази година. Както обичайно, на нея се събраха изпълнителни директори, висшестоящи мениджъри, политици и дори шепа известни личности, които говориха открито за състоянието на технологиите и света по-широко. Общото наблюдение, на което беше акцентирано, е че технологичните компании по света обрисуват ярка картина на растеж в своите сектори.

Джош Силвмърман, главен изпълнителен директор на Etsy, каза, че продажбите им са нараснали приблизително двойно от началото на годината, достигайки сума от 10 милиарда щатски долара. Изпълнителният директор на Starlink Bank Ан Боден заяви, че пандемията е дала значителен скок на плановете за безкасово общество, донасяйки над 10-процентов ръст в онлайн разплащанията. Междувременно шефът на Deliveroo Уил Шу изчисли, че пандемията е ускорила значително приемането на онлайн доставките на храна, като развитието, което секторът е претърпял през 2020 година, се равнява на между две и три години в стандартни условия.

По време на разговора си с Lance Bass на NSync, главният изпълнителен директор на Cameo Стивън Галанис описа как знаменитостите рязко са били привлечени от приложението за видеоклипове, когато настъпи пандемията. Тъй като развлекателната индустрия и международните пътувания бяха затворени, това даде възможност за значителен тласък в развитието на този тип услуги, предвид огромното свободно време, което имаха повечето хора.

Главният изпълнителен директор на маркетинговата платформа Influencer.com също отчете успеха на Cameo и описа как влиятелните лица са използвали приложението, за да продължат комуникацията с феновете си по света, като това е бил един допълнителен и сериозен канал за диверсифициране на доходите им по време на пандемия.

Съоснователят на Jeffries Каспър Лий, който също е известен влогър в YouTube, заяви, че е трудно да се създава съдържание по време на пиковите етапи на пандемията от COVID-19, като отчита това затруднение и при себе си, тъй като много от собствените му видеоклипове се заснемат на открито. Но въпреки това предизвикателство, той също отчита огромен ръст в ангажираността на аудиторията му: 67-процентно увеличение на харесванията на видеоклипове и 50-процентно увеличение на коментарите.

Въпреки че пазарът се е свил значително за туристическите инфлуенсъри, както казва Лий, хората, които създават съдържание за фитнес и готвене, също са отбелязали значителен ръст в аудиторията си. Това, че всички работят и се обучават от вкъщи, улесни и създаде по-безпроблемно сътрудничество между хората, които работят в едни и същи сфери, но живеят в различни места.

„Докато навремето е отнемало много време на някой да си сътрудничи с някого в САЩ, той може да го направи моментално сега“, каза той.

Докато някои хора стартират доходоносна кариера от инфлуенсъри, други са се обърнали към технологични платформи като Etsy и Ebay, за да генерира допълнителни приходи. Хората използват Etsy, за да продават предимно ръчно изработени предмети и занаятчийски стоки, докато Ebay е полезен за хората да се разтоварят от нещата, които просто заемат място в домовете им и не намират практическо приложение.

Глобалното свиване на икономиката и намаляването на работните места и заплатите директно подбужда хората към затягане на бюджета, което от своя страна увеличава интереса към закупуването на стоки втора ръка, които като чисто нови биха стрували значително повече. „Хората се насочват към това да получат допълнителна стойност от нещата, които са купили преди във времето, но вече не се нуждаят. Това е една от причините, поради които се наблюдава рязка промяна в използването на платформи като Ebay и въвеждането на нови маркетингови политики за стимулиране на търсенето от тяхна страна.“

Така например, за някои стоки Ebay осигурява 2-годишна гаранция, 30-дневно безпроблемно връщане и гаранция за връщане на парите. Тези условия се предлагат най-често за реновирани и/или рециклирани продукти от луксозни и скъпи марки.

Хората също така започнаха и рязко да купуват различни неща, от които внезапно започнаха да изпитват необходимост, оставайки вкъщи. Статистиките на Ebay отчитат покачващо се търсене на преносими компютри, таблети, смартфони и други електронни устройства; фитнес уреди, бюра, столове, рафтове за книги, органайзери и много други. Освен това, много хора решават да запълнят изненадейно отворилото им се свободно време с откриване на нови хобита или завръщане към стари такива, което допълнително увеличава търсенето на специализирани инструменти и прибори.

„Моят зъболекар ми каза, че е започнал да оправя камиона си от 1988 г., купувайки части в eBay, защото изведнъж е имал свободно време“, каза Яноне.

Революцията на Zoom

Много технологични платформи отбелязаха безпрецедентен ръст тази година. Но нито една не може да се похвали с толкова голям ръст, какъвто отчита Zoom.

Тази година Zoom се превърна в основен инструмент за видеоконферентна връзка, като много хора чуха името на платформата за първи път по време на пандемията.

Платформата е активно използвана на всички нива и от всички потребители, независими от професиите и интересите им. Така например певецът Лиъм Пейн заяви, че смята, че по време на пандемията Zoom му е помогнала да поддържа връзка със своите колеги от групата One Direction и още смята, че именно благодарение на онлайн връзката са успели да „запазят близост“.

„Всички бяхме толкова притеснени преди това как технологиите ни раздалечават – вече много рядко хората сядат на маса, за да разговарят помежду си“, каза Пейн. „И мисля, че е доста иронично, че в това време на COVID технологиите са единственото нещо, което ни сближава повече от всякога.“

Преди тази година Zoom можеше да се похвали средно с 10 милиона участници във видеообаждания на ден, но през април тази година цифрата нарасна до 300 милиона. Компанията прогнозира, че ще осигури над 3 трилиона протоколи за криптирани срещи от край до край до декември 2020 г.

Преди пандемията Zoom едва ли някога дори е очаквала да достигне такова ниво на растеж, както казва Ерик Юан, основател и главен изпълнителен директор на компанията. „От една страна, бяхме много развълнувани, защото след много, много години упорита работа усещате, че мечтата ви се сбъдва“ каза той пред аудиторията на Web Summit. „Но как се справяте с това?“ риторично пита Юан, предвид факта, че подобен рязък ръст на използването на платформата изисква и изключително бързо разрастване на инфраструктурата и персонала.

Отговорът на компанията, беше да се наемат повече хора (компанията е наела над 1000 нови служители тази година) и работи значително по-усилено. Zoom трябваше да се бори и с това да гарантира неприкосновеността на личния живот и сигурността, както и да определи на кои нови функции да даде приоритет, казва Юан. Но най-голямото предизвикателство беше обслужването на потребителската аудитория.

Не трябва да забравяме, че докато компанията отчиташе огромния си ръст, се оголиха някои значителни слабости и уязвимости в сигурността и неприкосновеността на личните данни. Макар и Zoom да беше известна платформа и преди, когато натрупа повече популярност, това я направи обект на разглеждане и анализиране на повече експерти и любители, които започнаха да правят някои притеснителни разкрития, на които компанията трябваше мигновено да реагира, за да задържи ръста на аудиторията си. Стигна се дори до ситуации, в които използването ѝ беше забранено от някои училища и компании в САЩ.

Обикновено технологичните услуги са създадени, за да бъдат първо предложени на потребителите, с налични безплатни версии, а след това компаниите зад тях изграждат платени опции за бизнеса. Пътуването, през което Zoom премина тази година, беше в обратен маршрут. Фирмената култура включваше по-голямо фокусиране около обикновените потребители, което донякъде измести настоящия фокус към бизнес клиентите.

Непостоянството на растежа

Когато се появи новината, че ваксината на Pfizer проявява над 95% ефективност в клиничните изпитвания, акциите на компаниите Etsy, Zoom и Ebay, които досега бяха в стремглав растеж, започнаха постепенно да намаляват. Това, което беше ключово предизвикателство за компаниите, които са просперирали през последната година, беше да намерят начини да ангажират потребителите и да докажат, че бизнесът им е уместен и услугите им са необходими, дори когато свободата на придвижване бъде отново върната.

Силвърман каза, че що се отнася до Etsy, той вижда, че цялостната траектория на акциите на компанията е по посока на постоянно нарастване, като подобен ръст се отчита през последните три години и половина, като за този период цената на акциите е нараснала десетократно.

Той също така е уверен, че положителното клиентско преживяване, на което потребителите са се насладили тази година, ще доведе до нарастване на лоялността към компаниите.

„Клиентите, които купуват от Etsy, обичат да купуват от платформата и ще я имат като вариант и предпочитана опция дълго време в бъдещето, което има доста положително влияние върху дългосрочния потенциал за развитие на услугата“, каза той.

Що се отнася до Zoom, Юан смята, че дори след като пандемията приключи, работата в офиса и бизнес пътуванията ще се променят завинаги, до точката, в която ще има все по-голяма зависимост от услуги като тези на Zoom.

„Вярвам, че начинът, по който работим, живеем и учим, е много различен сега. Да предположим, че пандемията приключи утре. Всички ли ще се върнем в офисите? Не мисля, че всеки служител ще се върне на старото си работно място и по начина преди пандемията. Много е вероятно оттук нататък да работим в хибриден режим, независимо от обстоятелствата. И това би имало много ползи за намаляване на изменението на климата и за повишаване на производителността. Ето защо мисля, че атрактивността и нуждата от инструменти като Zoom ще се запази.“

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари