SpaceX и Илън Мъск не се шегуват с плановете си за Марс. Космическата компания на милиардера изглежда е поискала от НАСА изображения на потенциалните възможни площадки за кацане на Марс.

Базата данни от камерите Hi Rise на Марс по програмата Mars Reconnaissance Orbiter управлявана от НАСА включва малък набор от изображения, обозначени като „възможни площадки за кацане на SpaceX Starship“.

Starship е космически кораб от следващото поколение на SpaceX. Той е предназначен да обслужва земната орбита, геостационарната орбита, както и Луната и в крайна сметка мисиите до Марс. Starship премина през голям напредък за доста малко време. В момента SpaceX изгражда два орбитални прототипа и току-що завърши експериментите с къс скок на своя прототип Starhopper, част от тестовете на новия двигател Raptor.

Робърт Цимерман от блога „Behind the Black“ изглежда е първият човек, който привлече вниманието ни към изображенията на НАСА. Ориентираният към изследванията на Марс и всякаква информация около червената планета сайт humanMars.net даде гласност на новината със своя публикация от неделя.

 

Базата данни с изображения на Hi Rise е достъпна от всеки. Тези изображения, свързани със SpaceX, вероятно изтекоха при скорошната ѝ актуализация през месец август. MRO заснема тези изображения през месеците юни и юли.

Въпреки че SpaceX може все още да е доста далеч от стартиране на действителна мисия на Марс, това не пречи да се запознае с плановете и откриване на възможностите за кацане на червената планета. НАСА започна своите собствени оценки на възможните площадки предварително, преди да изпрати всъдеход или роувър на Марс.

Изображенията на HiRise за SpaceX показват, че компанията се интересува главно от района на Марка Аркадия, който има както вулкани, така и големи открити равнини. Starship ще се нуждае от доста гладко място, без големи скали, за да се докосне. Изображенията на MRO показват предимно плоски зони, които изглеждат като солидни кандидати за Starship.

Появата на тези изображения не е изненада. Вече знаехме, че SpaceX мисли предварително за атрактивните региони на Червената планета. Интересно е да разгледате тези изображения и да си представите как лъскавия Starship каца на тези региони от червената планета.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за