През последното десетилетие мобилните приложения се превърнаха в неразделна част от нашия живот. iOS App Store и Google Play стартираха в края на миналото десетилетие – през 2008 г. и с това очертаха много възможности, но тогава едва ли масовия потребител подозираше, че ще бъде дотолкова зависим от тях. Днес техните каталози наброяват милиони приложения, които ни помагат да общуваме, да срещаме нови хора, да слушаме музика, да се борим срещу прасета с птици… Да, Angry Birds.

Именно поради всичко това, решихме да направим класация на приложенията, които бяха най-издигани в култ през изминалото десетилетие, когато то е почти в края си, и промениха света, който познаваме, по един или друг начин.

В тази класация са подбрани най-популярните приложения в различни категории, като сигурно има стотици други впечатляващи и важни апликации, които не са в този списък. Ако смятате, че знаете такова, което заслужава да бъде включено, споменете го в коментарите и ще го добавим.

13. Instagram

Какво прави? Instagram ви позволява да споделяте снимки и видео клипове

Защо е в списъка: Instagram промени начина, по който мислим за снимките и същевременно промени хранителните навици на много от нас (да, добре познаваме хора, които за известно време не можеха да започнат да вечерят спокойно, докато не заснемат храната си в идеалния кадър). Също така приложението се превърна в невероятно ефективен маркетингов инструмент през годините и продължава да се разраства, като вече достига 1 милиард потребители на месец. Мисля, че причината за продължаващия растеж, е именно развиването по смислени начини. Добавянето на неща като „Истории (Stories) и „Бумеранг“ през последните няколко години, запази усещането за свежест и възприемането на тези функции е чудесен начин Instagram да разширява потребителската си база. Приложението отвори и много работа за хора с различни свободни професии – като фрийлансърите например, които са доста апетитна възможност в ръцете на всеки един маркетингов директор – те получават своята известност, а компаниите, които им предоставят безплатно продуктите си, съответно получават евтина, но ефективна реклама.

От друга страна, платформата стана неизменна част от типичния „интернет флирт“ и размяната на снимки между познати и непознати.

Не всеки използва Instagram с някаква цел – за някои е просто място, където да публикуват своите снимки, с които се гордеят.

12. Twitter

Какво прави? Социална медийна платформа за публикуване на текст, снимки и видеоклипове

Защо е в списъка: Тринайсет години след дебюта, никой не би спорил, че Twitter напълно промени начина, по който светът общува. От Арабската пролет, където протестиращите използваха Twitter, не само за да координират, но и да огласят посланието си към света, до световни лидери като президента Доналд Тръмп, който е изключително активен в Twitter акаунта си, е ясно, че без Twitter комуникацията не би била това, което познаваме днес. Въпреки че платформата не беше особено успешна със своите практики по ограничаване на речта на омразата, тя все още е една от най-добрите и информативни социални мрежи.

11. Facebook

Какво е? Най-голямата социална мрежа в света

Защо е в списъка: Подобно на Twitter, дебютът на Facebook предшества десетилетието, но това е най-познатата и използвана платформа за социални мрежи в света с близо 2,5 милиарда активни потребители. Тя позволява да се свържете отново със стари приятели и членове на семейството по целия свят, и едновременно да научавате мигновено всичко най-ново от света, а в същото време да сте заобиколени и от миймове, видеоклипове с котки, покани да играете Farmville и новини – реални и не дотам. След краткия бум на MySpace, Facebook популяризира социалните медии и ги направи част от мейнстрийма.

Въпреки това, на фона на скандалите с поверителността на потребителите и наплива на фалшиви новини, платформата попада под строг контрол след изборите през 2016 г., когато бе обвинена в политическа намеса.

10. Tinder/Grindr/Bumble

Какво правят? Приложения за запознанства

Защо са в списъка: Никога до сега актът на намиране на партньор, независимо от вашите нужди и желания, не е бил толкова лесен. В Tinder прокарвате пръст направо върху снимката на някой, който ви се струва за идеалната половинка, и наляво за някого, когото не намирате за подходящ. Хората бързо свикнаха да използват приложенията за всичко – от неангажиращи връзки и ежедневни запознанства до търсене на дългосрочни връзки. Grindr е приложение за запознанства от същото семейство, насочено към LGBTQ общността, и беше първото, което дебютира, но Tinder коренно промени онлайн запознанствата. Простотата, с която можете да намерите идеалния на пръв поглед човек за вас, е поразителна. Жалко, че човешките отношения далеч не са толкова прости…

9. Google Maps

Какво прави? Най-популярното приложение за карти и упътвания в света

Защо е в списъка: Честно казано, днес трудно може да видите американец, който да тръгва на път без тях. Все повече хора се оплакват от лошо пространствено ориентиране, трудно разпознаване на посоки и други, някои са дори ужасени, а именно непознаването на градовете и ориентацията за някои е огромна пречка пред това да започнат да шофират.

Благодарение на Google Maps, можете да пътувате навсякъде по света, без изобщо да се налага да познавате мястото, където отивате. Просто следвайте указанията и се чувствайте, все едно играете GTA или нещо подобно, а благодарение на Street View дори може предварително да се запознаете с изгледа на желаната дестинация.

Въпреки че почти всички предпочитат Google Maps, трябва да се признае, че Apple Maps са подобрени значително спрямо катастрофалния си старт преди няколко години.

8. Spotify

Какво прави? Услуга за стрийминг на музика

Защо е в списъка: Спомням си, когато Spotify дебютира пред 2011 г. Изглежда, че излезе от нищото и се промени значително след старта си, но по-важното е, че промени и музикалната индустрия.

При старта си Spotify се радваше на огромна библиотека с 50 милиона песни като по този начин доминираше повечето си конкуренти по това време. В крайна сметка, Spotify дори накара Apple да направи собствената стрийминг услуга за музика, наречена Apple Music, която също има достъп до над 50 милиона песни.

7. Slack

Какво прави? Платформа за мигновени съобщения

Защо е в списъка? Какво прави Slack по-различен от милионите други приложения и услуги за чат и мигновени съобщения, пръкнали се за последните 25 години? Най-вече, това е интеграцията му с други приложения и начинът, по който се слива с вашата работа, независимо каква я те. Днес почти всеки офис служител започва деня си със Slack и имейл.

Но приложението не е полезно само за работа. Тъй като семейният живот става все по-натоварен, все повече американски семейства започват да използват Slack за общуване, което е едновременно странно, но и интересно. Но като всеки добър инструмент, нещата се свеждат до това как го използвате – днес все още има дебати дали Slack повишава или влошава производителността на служителите.

6. Uber/Lyft

Какво правят? Свързват хората, които обичат да шофират и имат автомобил и тези, които търсят таксиметров превоз в града.

Защо са в списъка: Uber е наистина интересна платформа – дава възможност на хората, които имат добри шофьорски умения и искат да предлагат услуги да превозват тези, които търсят безопасен, бърз и лесен транспорт в градска среда. В Uber можете да се разплащате с дебитна карта през приложението, което го прави наистина удобна услуга. За много млади хора днес е трудно да си представят да пътуват по друг начин, освен с Uber.

Разбира се, всеки лукс има своята цена. Uber и Lyft са изправени пред съдебни дела за предполагаеми сексуални посегателства от страна на шофьори, а все повече градове по света им налагат агресивни регулации или ги забраняват (в България услугата е забранена от години), а шофьорите се бият за по-добро заплащане. И докато всички тези допълнителни автомобили на улицата могат да задушат графика в градовете, тези две приложения все пак изиграват огромна роля в представите ни за споделения транспорт през десетилетието.

5. Venmo

Какво прави? Позволява ви да изпращате дигитално парични преводи на други лица

Защо е в списъка: През изминалото десетилетие, свикнахме все по-рядко да носим пари в брой, а когато това се случи, те да са все по-малки суми. До голяма степен това е разбираемо, но и дори бихме казали полезно. Все пак обаче понякога може да ви се наложи да трябва да платите нещо в брой – например вечеряте в ресторант с приятели и трябва да си разделите сметката. Ето в такива моменти, идва ролята на приложения като Venmo – с тях можете мигновено да прехвърлите пари на приятел, познат или просто човек на свободна практика или с малка търговия, когато искате да купите нещо от него.

4. Angry Birds

Какво прави? Игра, в която стреляте птици по сложни конструкции в опит да убиете прасета

Защо е в списъка: В ранните си дни Angry Birds беше толкова популярна, че почти всеки на улицата я играете. Макар и сюжетът на играта да не представлява кой знае каква художествена имплементация, начинът, по който ни показа до колко влиятелна и популярна може да стане една мобилна игра, е безспорен. След дебютът на оригиналната игра, се появяват два филма и изобилие от версии на играта, като Angry Birds все още е много популярен франчайз и продължава да се развива с времето, последно с Andry Birds AR.

3. Candy Crush Saga

Какво представлява? Мач-три пъзел игра

Защо е в списъка: Когато видите десетки хора около вас, които изобщо не знаят значението на думата геймър, да харчат пари за игра, то мигновено трябва да ви стане ясно, че нещата не са обикновени. Макар и играта да не е нещо особено от просто конструирана стратегическа фабула, а визуалните изображения да са твърде „захаросани“, без съмнение това е една от най-популярните „мач-три“ пъзел игри.

2. Pokemon Go

Какво прави? Първата голяма AR игра, базирана на вселената на Pokemon.

Защо е в списъка: Когато играта стартира през 2016 г., се превърна в истински феномен. Играеха я почти всички – от пеленачета (да, няма грешка) до възрастни. В някакъв момент, тази игра беше обсебила толкова много света, че дори чухме за редица неприятни инциденти и случаи на безразсъдно поведение на улицата, причинено от поглъщане на вниманието от играта.

Макар и да изгуби по-голямата част от аудиторията си и да беше просто моментен тренд, граничещ с масова истерия (и до днес не ни става ясно защо), проектът беше наистина успешен и генерира огромни приходи. По-рано тази година, играта прехвърли 1 милиард изтегляния. Формулата за успех беше проста: Комбинирате вече съществуващ успешен франчайз с нова технология и солидни социални връзки – имате следващата световна мания.

1. Vine

Какво прави? Видео платформа, която ви позволява да правите видеоклипове с дължина от шест секунди и да ги споделяте.

Защо е в списъка: След вълнуващото си начало през 2012 г., Vine беше прекратена от компанията майка Twitter през 2016 г. На фона на нарастващата конкуренция, особено от Instagram, решението изглеждаше разумно.

Но през 4-годишното си съществуване Vine бързо популяризира кратките видео клипове и тяхното споделяне. Даде ни възможност да изразим най-оригиналната си, артистична и интригуваща идея или хрумване на деня в шест секунди, което беше едно от най-готините и предизвикателни неща, които можехме да видим в света на социалните мрежи.

И макар и днес Vine да не съществува, днес масовата истерия е по китайското приложение TikTok, което на практика дава почти същите възможности. Дали то ще се превърне в иконично за следващото десетилетие, предстои да разберем.

Следва продължение…

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари