Кой е Илън Мъск? 7-те ключови моменти в неговата кариера

3
27

Милиардерът-предприемач и бизнесмен Илън Мъск успя да превърне детските си мечти в реалност. Нека да разгледаме основните моменти в неговата кариера и да разберем, как е постигнал всичко това.

 

Мъск вече представи новия масов и евтин електромобил Tesla Model 3 и го счита за ключов момент в своята кариера. Всъщност милиардерът е постигнал толкова много за своите 44 години, че е трудно да се повярва, че това е един и същ човек. Мъск е универсален гений, който умее да проектира и строи многостепенни ракети и космически апарати, като в същото време създава мощни електромобили, които много обича да тества. Да си припомним по-важните моменти от неговата кариера.

1. Compaq купува Zip2.
Годината е 1997 година, Мъск заедно с брат си основава компанията Zip2, която създава софтуер за новинарски компании. През 1999 година Compaq купува Zip2 за $308 милиона. Мъск печели 7% от сделката или $22 милиона.

2. Мъск прави революция в електронното разплащане
С $10 милиона от продажбата на Zip2, Мъск става един от основателите на x.com – компания за електронни парични разплащания, която след година се слива с Confinity, един от отделите на която се нарича PayPal. Мъск разбира, че сливането на всички предлагани услуги в една обща компания ще доведе много клиенти, но настоява тя да се казва x.com. Той е свален, новата компания получава името PayPal, а през 2002 година е закупена от eBay за $1,5 милиарда, от които Мъск получава $180.

3. Ускоряване и развитие на автомобилните технологии
През 2003 година Мъск решава да създаде масов електромобил, като става съосновател на Tesla Motors. Той самостоятелно финансира компанията, а по-големите инвеститори стават мажоритарни собственици. Днес Мъск съобщи, че освен най-евтиния Model 3, ще започне производството и на кросоувърите Model S и Model X.

4. Слънчевата енергия
През 2006 година Мъск инвестира $10 милиона в компанията SolarCity и става неин председател. Той възнамерява да направи за слънчевата енергетика това, което Dell направи за персоналните компютри. Неговата цел е глобалното възприемане и използване на слънчевата енергия.

5. Успехът идва от четвъртия път
След три неуспешни изстрелвания на частния космически кораб на неговата компания SpaceX, Мъск използва останалите си ресурси, за да финансира четвърти полет, който влезе в историята през 2008 година с това, че бе първият частен търговски космическа апарат, който успешно бе изведен в орбита около Земята.

6. Партньорство с НАСА
Два дни преди Коледа на 2008 година НАСА сключва договор със SpaceX за $1,6 милиарда, в рамките на който трябва да бъдат осъществени 12 полета на Falcon 9, създаден от SpaceX, до Международната Космическа Станция. Това е първият в историята договор на частно лице с НАСА за доставка на товари в космоса.

7. Началото на Hyperloop
През 2013 година Мъск представя концепцията за гигантска транспортна тръба с частичен вакуум, наречена Hyperloop, която осигурява скорост от 800 мили в час и може да превозва пътници от Сан Франциско до Лос Анджелис за половин час. Строежът на Hyperloop може да започне в Европа.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
nikeman
nikeman

Мъск е „Железният човек“ в реалния живот… Гений-милиардер, с футуристични идеи за бъдещето и технологиите, като малко по малко ги прави реалност, само железният костюм му липсва, но сигурно след някоя друга година ще го видим в него! 😀

mpf
mpf

Цитат:


Годината е 1977, когато Мъск заедно с брат си основава компанията Zip2


Като се има в предвид, че е роден през 1971г., излиза че на 6 години е съосновател на софтуерна компания – яко!

Цитат:


През 1999 година Compaq купува Zip2 за $308 милиона. Мъск печели 7% от сделката или $22 милиона. Той е едва на 24 …


.:yanim: По скоро на 28, но хайде от мен да мине и няма да си мисля, че математиката е точна наука.

Miteto
Miteto

Цитат:


новата компания получава името PayPal, а през 2002 година е закупена от eBay за $1,5 милиарда, от които Мъск получава $180.


180 долара ли е получил или липсват нули? Искам да знам!