fbpx
8.9 C
София

Кой е тайнственият купувач, който оставя след себе си хиляди онлайн колички за пазаруване?

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Интернет магазините започнаха масово да се оплакват, че неизвестният купувач, представящ се кат Джон Смит, им разваля статистиките като добавя във виртуалните колички много стока, но след това ги изоставя и нищо не купува.

От над 12 месеца онлайн ритейлърите продаващи най-различни стоки – от каяци до дреболийки си блъскат главите с този загадъчен купувач, който оставя след себе си стотици виртуални колички. Изданието The Wall Street Journal уточнява, че почти винаги във всяка количка има само по една стока.

Това съвсем не е просто едно дребно неудобство. Действията на Джон Смит изкривяват анализите, които онлайн ритейлърите използват за увеличаване на продажбите и за вземането на различните важни корпоративни решения. Този купувач използва маса фалшиви адреси на електронни пощи, а от това продавачите получават предупреждения от своите интернет доставчици за разпространяване на фантомни писма.

Притежателите на интернет магазини дълго време не можеха да разберат кой е този тайнствен купувач. Имаше предположения, че тези действия се предприемат от конкуренцията или от хакер.

„А след това всичко излезе от контрол“ – заяви Шон Беркусън (Shawn Bercuson) от Finnbin. „Броят на изоставените колички стана безумно голям“.

През месец май тази година Джон Смит е започнал да изоставя по 73 виртуални колички със стоки.

Джон Смит изцяло подкопа анализите и общата схема за връзка с клиентите. Когато купувачите се отказват от количките, уеб сайтовете обикновено изпращат имейл, който подтиква към завършване на покупката. Големият брой писма изкривява числата съвсем като един фалшив посетител на интернет магазините.

Шон Беркусън се обърна към различните форуми на другите онлайн ритейлъри, за да разбере, дали той не е единствената цел на тайнствения Джон Смит. Оказа се, че не е, но никой от неговите колеги така и не е измислил решение на този проблем.

Другите интернет магазини също са се принудили редовно да почистват своите системи, като премахват Джон Смит от журналните записи и деактивират акаунтите на Джон Смит с неговите незавършени покупки. Притежателят на магазина ComfortHouse.com дори е съставил психологически профил на Джон Смит на базата на стоките, които той слага в количките“

„Поръчката на чекови книжки с кожени монограми означава, че той предпочита стария стил за заплащане на покупките. Възглавничката за опашната кост подсказва, че той лесно би могъл да падне и да се травмира“ – споделя Джефри Горнщайн (Jeffrey Gornstein), притежател на интернет магазина ComfortHouse.com. „Осен това Джон Смит има романтична душа, понеже си купува плакат по случай Свети Валентин“.

Постепенно са се натрупали статистики и ритейлърите забелязали, че Джон Смит използва Gmail – [email protected][email protected] и т.н. Един опитен хакер би могъл специално да подстави тези адреси, но като няма нищо друго, продавачите решиха да проверят Google.

Деликатното в тази ситуация е, че те всички са клиенти на Google. Те дават сериозни пари за контекстна реклама, за да може техните магазини да излизат по-напред в търсачката. Те просто са се страхували да блокират Джон Смит от Google, понеже е възможно получаване на наказание от Google – понижаване в резултатите на търсачката. Известно е, че Google именно по такъв начин наказва интернет сайтовете за всички неправилни действия – липсата на HTTPS сертификат, неправилна и досадна реклама, бавно зареждане и т.н.

WSJ директно зададе въпрос на Google относно Джон Смит и интернет гигантът потвърди, че това е негов бот. Неговата цел е изясни пълната цена на даден продукт – цената включваща рекламите, данъците и доставката. Тази цена се използва в платформата Google Purchasing, както и в някои рекламни клипове.

Google заяви, че тези дни най-подробно ще разясни действията на този бот.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини