fbpx
13.2 C
София

Кой как криптира данните ни?

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Фондация „Електронна граница“ (Electronic Frontier Foundation, EFF) отдавна е успяла да си извоюва славата на „булдога на Интернет“ и пазител на правата на гражданите в киберпространството.

С армията си от адвокати, специалисти по информационна сигурност и граждански права, години наред вече Фондацията и нейните представители се борят с някои несправедливости, налагани в онлайн пространството от корпорации и държавни структури. Освен спечелените дела и работата по разгласяването на неудобни тайни, хората от EFF често дават препоръки на компаниите как могат да защитават по-добре гражданите и потребителите си в Интернет.

Лятото на 2013г. ще се запомни с разкритията направени от бившия контрактор на АНС Едуард Сноудън за широкообхватния контрол на Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) над телефонните и интернет комуникации в световен план. Скандалите свързани със законността на действията на АНС не са от това лято, но в предишните случаи не е ставало въпрос за Глобалната мрежа по простата причина, че тя е твърде млада (последният по-голям скандал с АНС е от средата-края на 90-те години на миналия век).

Едно от последните разкрития от документите предоставени от Сноудън е за подслушването на комуникациите на потребителите на Yahoo и Google чрез прекъсване на трафичните връзки между дейта центровете на компаниите по света – действие, което вземайки предвид информацията, с която разполагаме засега и това, че е ставало без знанието на въпросните компании и без наличието на заповед от съда – са незаконни (разбира се, ако може да се вярва на изтеклите слайдове).

За да не може да бъде подслушвана по подобен начин трафичната информация, един от изходите e тя да бъде криптирана – както на входа, така и на изхода на тези сайтове и услуги, които ползваме всеки ден. Едно подобно усилие би направило черен деня за агентите вероятно, но освен техническите грижи за имплементирането на криптозащита от големите компании, с оглед на възможностите им, то по-вероятно, това, което се изисква от тях е основно едно – желание. 

EFF ни представя инфографика, част от програмата на Фондацията „Кой ви пази гърба“ (Who Has Your Back Program), която ни представя начините, по които техногигантите отвъд Атлантика криптира комуникацията и данните на своите потребители.

„Радваме се да видим, че четири компании – Dropbox, Google, SpiderOak and Sonic.net – са въвели пет от пет от нашите най-добри практики за криптиране“, пишат от EFF. Също така, ние оценяваме това, че Yahoo! обяви наскоро няколко мерки, с които планира да засили криптирането на данните и комуникациите, в това число връзките между своите дейта центрове, нещо, което подготвят Facebook и Twitter.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини