Кой офис пакет е по-добър, LibreOffice или Microsoft Office

18
5240

Софтуерните продукти LibreOffice и Microsoft Offcie са световно известни офисни пакети. Първият от тях е изцяло свободен и безплатен, вторият е платена програма от корпоративен клас, която се счита за нещо като стандарт при електронните документи и различните видове отчетност.

И двете програми имат дълга история на развитие и са почти еднакви в ежедневието. В операционната система Linux пълноценно може да работи единствено LibreOffice, но дали това е недостатък? С какво Microsoft Office е по-добър? Нека се опитаме да направим едно безпристрастно сравнение на тези два софтуерни продукта и да се опитаме да разберем кой от тях е по-добър.

История на развитието

Първият LibreOffice излезе през 2001 година. По това време пакетът се разработваше и развиваше от компанията Sun Microsystems, и носеше името OpenOffice. Още от самото начало програмата се разпространяваше с отворения лиценз GPL и бе изцяло свободна. Сорс кодът се базираше на StarOffice. След това Sun бе закупена от Oracle, а голяма част от програмистите на този проект създадоха некомерсиалната организация Document Foundation, която се зае с разработването на своя версия на OpenOffice – LibreOffice.

Microsoft Office започна развитието си много по-рано. Microsoft представи първата версия през 1990 година. Тази програма е създадена от професионални програмисти и почти всяка година излизаха нови версии. По този начин, при първото излизане на LibreOffice (тогава още OpenOffice), пакетът на Microsoft го изпреварваше с почти 10 години.

Създаване и координация

Както вече споменахме, координирането на разработването на LibreOffice се извършва от некомерсиалната организация The Document Foundation. Първоначално в TDF участваха само Google, SUSE, Red Hat и FSF, но по-късно се присъединиха и други, като например Intel и AMD. Продуктът се развива предимно от ентусиасти, но много компании отделят ресурси и програмистки труд за развитието на проекта. Най-много програмистки труд заделяше SUSE, след нея Red Hat и Canonical. Върху проекта работят средно 300 активни програмиста, но това общо взето е недостатъчно за бързото развитие на LibreOffice.

Програмите в офис пакетите

Всеки офис пакет съдържа необходимите програми за работа с документи.

Microsoft Offcie включва:

 • Word: текстов процесор за работа с документи
 • Excel: работа с електронни таблици
 • PowerPoint: създаване на презентации
 • Outlook: персонална информация и електронна поща
 • Access: работа с бази данни
 • Binder: работа с много документи
 • FrontPage: създаване на уеб-страници
 • PhotoDraw: графичен редактор
 • Publisher: визитки, брошури и други
 • Project: управление на проекти

LibreOffice включва:

 • Writer: работа с текстови документи
 • Calc: електронни таблици
 • Base: бази данни
 • Draw: редактиране на векторни изображения
 • Math: работа с математически формули
 • Impress: създаване на презентации

В LibreOffice не са включени пощенски клиент, графичен редактор и други. Но това не е и необходимо, понеже има много други много добри програми с отворен код, като например Thenderbird, Gimp, Krita.

Функционалност

Една от най-важните разлики на LibreOffice vs Microsoft Office са разликите във функционалността. През тези немалко години LibreOffice в много аспекти догони Microsoft и обикновените потребители може и да не забележат някакви особени разлики, но различия има.

В текстовия редактор на Libreoffice не може да се отбележи целия ред с левия бутон на мишката с клик отляво на реда, вмъкването на изображения в текста не е съвсем точно, не се поддържа вмъкването на късо и дълго тире с помощта на горещи клавиши.

Във Writer разликите са незначителни и не се забелязват особено. В Calc също има някои проблеми: не се поддържат макросите на MS Office, не се поддържа интелигентното допълване на клетките с десния бутон на мишката.

Най-значителният недостатък на всички програми е, че при отварянето на Microsoft Office документ в LibreOffice, той понякога изглежда по-различно.

От плюсовете на LibreOffice можем да отбележим поддръжката на разширения, които сериозно подобряват работоспособността на пакета. MS Office поддържа програмиране единствено на Basic, докато LibreOffice позволява използването на Basic, JavaScript, BeanShell и Python, поддържа се синхронизацията с електронни облаци като Google Drive, OneDrive и други. LibreOffice по-добре работи с големи документи, има и други по-специфични възможности.

От всичко изброено дотук можем да направим извода, че въпреки недостатъците си, LibreOffice е съвсем подходящ за ежедневно използване. А в някои случаи, както ще видим по-долу, той е по-добър.

Интерфейс

Това е най-голямото отличие между двата офис пакета, което отблъсква много потребители. Интерфейсът на LibreOffice изглежда някак старомодно, иконките са опростени, менютата са на по-различни места. LibreOffice се опитва да изглади това и във версия 5.3 бе добавен Ribbon интерфейса, на различията в това отношение ме са малки.

Интерфейсът на Microsoft Office стана де факто стандарт за офисните програми. Към този интерфейс потребителите свикват от най-ранна възраст и го виждат в продължение на много години. Дори когато Microsoft смени интерфейса в Microsoft Office 2010, много потребители не пожелаха да преминат към новата версия.

Операционни системи

По отношение на операционните системи, сравнението на LibreOffice с Microsoft Offcie явно е в полза на първия пакет. LibreOffice без никакви проблеми работи в средата на Windows, Linux, MacOS, а сега се подготвя версия за Android. А наскоро излезе версия на LibreOffice с отворен код, която може да се инсталира на собствен сървър. Сървърната версия дава възможност за безплатна онлайн работа с документи.

Microsoft Office има версии само за Windows и MacOS, както и приложение за Android. Онлайн версията на MS Office е с твърде орязана функционалност и може да се използва безплатно само в официалния сайт на корпорацията и не можете да го разгърнете в своята инфраструктура. По-пълната и мощна онлайн версия Office 365 е платена.

Заключение

Тук разгледахме основните разлики между LibreOffice и MS Offcie. Очевидно е, че Microsoft Office в много отношения сериозно изпреварва своя безплатен конкурент. Но LibreOffice си има своите преимущества – цялостна и мощна поддръжка в Linux, както и напълно безплатното използване. Засега повечето анализатори са на мнение, че големите корпорации трябва да използват офисния пакет на Microsoft, докато на обикновените потребители е съвсем достатъчна функционалността на LibreOffice.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
18 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари