Вероятно повечето от вас са чували за епидемията от полиомиелит през 50-те години на миналия век. Вирусът се е появявал изненадейно, без никакви симптоми и е оставил много малки момчета парализирани, а не малко случаи са имали и летален изход. Само през 1951 г. са отчетени 58 000 случая на заразени от полиомиелит, като повече от 3000 са смъртните случаи само от САЩ.

През 1955 г. започва тестването на ваксината срещу полиомиелит и резултатите от клиничните изпитвания показват между 80 и 90% ефективност. Въпреки високата ефективност и широка достъпност на ваксината обаче, здравните власти се сблъскват с друг проблем, който се е очертавал и по-рано при кампаниите за масово и безплатно ваксиниране, но никога до този момент не е наблюдаван с такава сила – повечето жители отказват да се ваксинират. Популярните тогава конспиративни тенденции и масови вярвани, пораждащи недоверие, основно са били разкритията, че някои ваксини са съдържали живак в изключително малки количества и опасенията сред хората, че ваксината може да причини тежки странични реакции и увреждания, каквито обаче няма сведения да са били регистрирани по време на клиничните изпитвания. В действителност, е имало случаи на причинени увреждания след приемане на различни ваксини, но случаите са единични, като няма данни да е документират такъв, в който да е открита пряка връзка между поставянето на ваксина и последващите проблеми. Съществуват само 11 регистрирани случая на проявени тежки здравни проблеми след поставянето на ваксината срещу полиомиелит, но според медиците, при всички тях, причината е била грешно поставена ваксина. Причините за това, все още не са добре изяснени. Без да бъдат подценявани тези 11 случая обаче, може да бъде направено генералното заключение, че ваксината в равносметка е помогнала за спасяването на милиони души по целия свят.

Масовото недоверие и нежелание за ваксиниране обаче се променя след една бележита вечер, като най-силна промяна се забелязва сред юношите. На 28 октомври 1956 г. Елвис Пресли, една от иконите на рока, а може би и на целия XX-ти век, получава ваксината срещу полиомиелит в ефир, в шоуто на Ед Съливан, където след като изпълнява няколко песни и повдига настроението на зрителите, изпълнителят помага и за спасяването на много човешки животи.

Длъжностните лица са се обърнали към Пресли, за да дадат пример с обществено влиятелна фигура, която е идол на вече няколко поколения, като целта е била повече хора да бъдат насърчени да се ваксинират. В крайна сметка, кампанията е била напълно успешна, тъй като процентът на ваксинираните след тази паметна вечер рязко скача, а заедно с други кампании, знаменитостите на това време помагат болестта да бъде елиминирана в САЩ. Така Елвис Пресли и иконите, пред които се кланят подрастващите и младите през 50-те години на века, се оказват по-влиятелни и с по-значим личен пример, от здравните експерти и дори президента на Съединените щати.

Този исторически момент повдига един много важен въпрос: Кой ще заеме ролята на Елвис Пресли, който да помогне за приемането на ваксината срещу COVID-19? Ваксината няма да помогне за забавяне на пандемията, ако хората не я приемат, а на този етап социологическите проучвания показват, че мнозина не са сигурни или категорично не желаят да приемат ваксината.

Бившите президенти на САЩ Барак Обама, Джордж Буш и Бил Клинтън вече заявиха, че ще се ваксинират публично, както и Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания. Това е чудесно начало – но за безпрецедентното приемане на кампанията за ваксиниране, все още обществото се нуждае от други известни и влиятелни личности, които да отправят необходимото послание към отделните социални групи, които се явяват тяхна аудитория. Знаменитостите не могат да бъдат единствения начин, по който правителствата и здравните власти да насърчават хората да навият ръкавите си, за да се ваксинират. Комуникацията за ваксините е наистина сложна, но все пак известните фигури, които се ползват с обществено влияние и авторитет биха могли да помогнат.

От популярния технологичен портал The Verge са събрали списък на обществено известни личности, които имат силно влияние върху различните демографски групи на обществото, и то да бъде използвано с цел насърчаване на ваксинирано.

Кралица Елизабет II

Ваксинирането на кралица Елизабет II няма да бъде най-силният личен пример за всеки, особено за хората, които най-малко имат антиавторитарни нагласи, но за мнозина от определено поколение, Кралицата все пак представлява авторитет от една отминала за днешните млади хора епоха, в която за да премине някой през най-тежките трудности, които му сервира живота, е било необходимо просто да стиска здраво зъби. Излъчването на живо на нейното ваксиниране би могло да изпрати силно послание, особено ако се разпространи в канали, чиято основна аудитория е съставена от по-възрастни хора.

Доналд Фаген от Стийли Дан

Да започнем с очевидното: Доналд Фажен не е обичана или особено популярна поп звезда. На 72 години Фане обаче е в челните редици сред известните активни изпълнители за поколението, изложено на най-голям риск от COVID-19, като все още има силно влияние върху своята възрастова група. Той също така е известен консерватор и дългогодишен скептик към големите патерналистки схеми – идеалната обществена фигура, която би насърчила по-възрастните и консервативни съграждани. Ако Фаген реши да получи ваксина срещу COVID-19 публично, това би могло да бъде от огромна полза на общественото здраве.

Гуинет Полтроу

Статистиката сочи, че богатите, бели хора са по-склонни да отказват децата им да бъдат ваксинирани, спрямо средното ниво на отказ. Преди няколко години медиите бълваха заглавия за това, че много богати родители, представители на „хай лайфа“ в САЩ и по света, са отказали децата им да бъдат ваксинирани срещу морбили, когато силно заразната болест избухна в Дисниленд. И именно тази група хора може да са склонни да се доверят на Полтроу, покровител на уелнес, детокс диетите и всичко друго, което в нашето десетилетие може да бъде определено като „здравословен“, „полезен“ и „природосъобразен“ начин на живот. Ако тя публично оповести желанието си тя и нейното семейство да бъдат ваксинирани, или дори сподели с аудиторията си самата процедура по ваксиниране, то определено това би могло да увеличи желанието за ваксиниране в тези среди.

Опра Уинфи

Опра Уинфи е истинска икона в поп културата с голямо влияние в много общности. В момента вече има поне две – три поколения, които са израснали с нейното медийно и обществено присъствие. Ако здравните власти искат те да се ваксинират, то могат да привлекат Опра да го направи на живо, по телевизията, като част от нейно гостуване в предаване или по време на друго събитие, точно както направи Елвис Пресли. Възможности тук не липсват – могат да бъдат привлечени музикални гости, които да изпълнят една – две песни и след това също да се ваксинират. Могат също да бъдат проведени интервюта с културната икона, в които тя да разкажа за преживяванията на хора, които са били лично засегнати от пандемията, или дори да бъдат поканени такива лично – като Том Ханкс например.

Доли Партън

Доли има ключова роля през 2020 г. Тя завладя изцяло нова за себе си публикува, благодарение на рецензията на Twins за новия тренд на нейния хит „Jolene“ от 1973 г. и нейното дарение от 1 милион щатски долара за Университета Вандербилт, което помогна за финансирането на разработването на ваксина срещу коронавируса от компанията Moderna. Доли също е дългогодишен поддръжник на различни благородни каузи: събиране на пари за възстановяване на щетите от горските пожари, изследванията за ХИВ и СПИН, намиране на лечение за рака и много други. Бившият президент на САЩ Барак Обама наскоро призна, че е допуснал грешка, тъй като не е дал на Доли медала на свободата, докато е бил на президентския пост. Въпреки славата и деловия нюх на Доли, непретенциозният ѝ имидж и скромното ѝ начало я правят идеалния човек, който да успокои хората от много демографски групи.

Пълният списък на The Verge може да видите тук.

 

1.8 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари